BBC vesti na srpskom

Životinje: Posle uragana makaki majmuni postali brižljiviji i tolerantniji

Ova vrsta majmuna je poznata po agresivnosti, ali je uragan promenio njihovo ponašanje.

BBC News pre 8 dana
majmuni, makaki majmuni
Dr Lauren Brent

Razorni uragan koji je poharao oblast Portorika uticao je da se makaki majmuni zbliže i budu tolerantniji jedni prema drugima, pokazuje istraživanje.

Istraživači su proučavali uticaj uragana na populaciju rezus makaka na ostrvu kod Portorika.

Pošto je šumska vegetacija i dalje daleko manja u poređenju sa periodom pre uragana, a temperature su često oko 40 stepeni, hlad je dragocen za makakije.

Makaki, ​​koji su poznati po tome što su agresivni i često se sukobljavaju, posle uragana su postali su tolerantniji i omogućavaju jedni drugima da se sklone u hlad kojeg nema dovoljno.

„Izuzetno je vruće, i ako ne uspete da snizite telesnu temperaturu, ne samo da je neprijatno, već je i opasno po zdravlje", rekla je dr Kamila Testard, neuronaučnica na Univerzitetu Harvard.

Uragan Marija pogodio je Portoriko 2017. godine, ubivši više od 3.000 ljudi i uništivši 63 odsto vegetacije na ostrvu Kajo Santjago.

Ovo ostrvo poznato je i kao Ostrvo majmuna i dom je populaciji makakija koju proučavaju naučnici.

Studijom univerziteta u Pensilvaniji i Eksteru, objavljenoj u časopisu Science (Nauka), ustanovljeno je da je šteta od oluje uticala na ponašanje primata u smislu da sada dele hlad i da se bolje međusobno slažu.

„Očekivalo bi se da se posle katastrofe, koja je značajno smanjila broj drveća, razvije dodatna agresija. Ali zapravo, desilo se suprotno", rekla dr Testard.

Koristeći podatke prikupljene pre i posle uragana, istraživači su ispitali snagu i broj društvenih veza među makaki majmunima.

Bilo da je u pitanju hrana ili hlad, makakiji nisu poznati po tome što su voljni da dele sa drugima.

Međutim, posle uragana makakiji su postali brižniji jedni prema drugima, tako da je više njih moglo da se se skloni u oskudnu hladovinu, što je ključno za njihov opstanak.

„U grupama i dalje postoji takmičenje kao i ranije, ali su se pravila igre od uragana promenila. Izgleda da su svesni i da su shvatili rizike življenja u velikim vrućinama, pod stresom i ograničavanjima pristupa hladovini", kaže profesorka Loren Brent, sa Univerziteta u Ekseteru.

Istraživači su otkrili da se povećana tolerancija makaka prelila i na druge aspekte njihovog svakodnevnog života.

Osim što su delili hlad, makaki majmuni su se više družili u jutarnjim satima, pre nego što bih ih vrućina naterala da potraže 'suncobran'.

Uragan je promenio pravila igre u zajednici majmuna, kažu istraživači.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.21.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »