Pupovac postao predsednik odbora Sabora Hrvatske za manjine uprkos protivljenju Domovinskog pokreta

Beta pre 5 dana

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izabran je danas za predsednika Odbora Sabora Hrvatske za ljudska prava i prava nacionalnih manjina uprkos protivljenju desničarskog Domovinskog pokreta (DP) koji je ranije pretio izlaskom iz vladajuće koalicije.

Za Pupovca je glasalo 109 poslanika dok ih je 20 bilo protiv.

Uz vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), Pupovca su glasovima podržale i opozicione Socijaldemokratska partija i Možemo.

Predlog Kluba nacionalnih manjina da za predsednika predloži Pupovca doveo je do prvih nesuglasica u nedavno formiranoj vladajućoj većini DP i HDZ, čiju vladu je podržao u deo poslanika nacionalnih manjina.

DP je pretio raskidom koalicije ukoliko Pupovac bude izabran na čelo Odbora za nacionalne manjine. Zbog toga je pre mesec dana ta tačka skinuta s dnevnog reda Sabora.

HDZ je s druge strane, najavljivao da će podržati Pupovca ističući da Klub manjina predlaže kandidata za tu funkciju.

Nedavno su iz DP poručili da će uvažiti stavove HDZ, iako taj odbor spada u kvotu vladajuće većine, ali da oni neće glasati za kandidata SDSS.

Uslov DP za sklapanje koalicionog sporazuma s HDZ bio je da je SDSS ne bude deo vladajuće koalicije i vlade.

U medijma se spekuliše da je mesto predsednika Odbor kompenzacija Pupovcu za to što SDSS nije deo Plenkovićeve treće vlade, iako je u prethodnom mandatu ta stranka to bila i imala je mesto potpredsednika.

(Beta, 06.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »