Suđenje bivšem šefu Šapićevog kabineta 10. jula

Beta pre 6 dana

Početak suđenja Nenadu Milanoviću, nekadašnjem šefu kabineta gradonačelnika Aleksandra Šapića, optuženom za davanje mita u obavljanju privredne delatnosti, zakazano je za 10. juli, objavio je N1.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu početkom juna podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Milanovića zbog sumnje da je u martu 2023. godine u svojstvu šefa kabineta gradonačelnika Beograda izvršio krivično delo "davanje mita".

Više javno tužilaštvo je istragu protiv Milanovića pokrenulo nakon što je BIRN objavio audio snimak na kom se čuje šef kabineta gradonačelnika Aleksandra Šapića Nenad Milanović, kako predstavnicima turske firme "Kentkart" prvo nudi nameštanje tendera za novi posao, a onda i preti.

"Kentkart" je potvrdio autentičnost snimka, dok je Šapić sumnjao da je montiran.

Tužilaštvo tereti Milanovića da je članu i direktoru privrednog društva Kentkart Southeast Europe S.T. i V.V. ponudio da će im, kada pristanu na zaključenje Sporazuma o raskidu ugovora o javno-privatnom partnerstvu, obezbediti zaključenje novog ugovora između "JKP Naplata prevozne usluge Beograd" čiji je osnivač Grad Beograd i privrednog društva Kentkart i to nameštanjem postupka javne nabavke, kako bi nastavili poslovnu saradnju s novoosnovanim preduzećem na održavanju postojećeg sistema naplate karata i upravljanja vozilima javnog prevoza putnika u Beogradu.

Na sastanku sa S.T. 1. marta 2023. godine, Milanović je, kako se sumnja, predložio da se odmah raspiše takva javna nabavka i da se u istu uđe bez mnogo javnosti, da neće pustiti da prođe drugi ponuđač, a u slučaju postojanja konkurencije, da će uticati ili intervenisati obaranjem postupka javne nabavke.

Zatim je na sastanku sa S.T, V.V, predstavnikom člana Konzorcijuma iz Republike Turske i NN prevodiocem 9. marta 2023. godine rekao da je bio zagovornik toga da idu u proces nameštene javne nabavke u tom procesu jer smatra da bi to bilo najispravnije i najbezbednije za učesnike u tom procesu.

Sumnja se i da je rekao da bi preuzeo odgovornost da kroz postupak javne nabavke privrednom društvu Kentkart obezbedi nastavak saradnje.

Za krivično delo "davanje mita u obavljanju privredne delatnosti" zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine, a ovaj proces se vodi po skraćenom postupku, te će suđenje početi odmah bez održavanja pripremnog ročišta.

(Beta, 06.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Regioni, najnovije vesti »