Budući premijer S.Makedonije najavio ekonomski preporod i borbu protv korupcije

Beta pre 5 dana

 Mandatar za sastavljanje vlade Severne Makedonije, lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski najavio je danas ekonomski preporod, borbu protiv korupcije i kriminala i reforme po evropskim standardima.

Mickoski je to naveo u ekspozeu na početku sednice Sobranja o izboru nove vlade. Sednica može trajati najduže dva dana, odnosno do nedelje u ponoć.

"Ekonomski preporod, povećanje penzija i plata, ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i kulturu, borba protiv korupcije, odgovornost za svaki kriminal i reforme usaglašene sa evropskim standardima", najavio je Mickoski.

Mandatar je već za utorak najavio investicije od 400 miliona evra, a potom smanjenje poreza i povećanje penzija.

"Vreme je da se zasuču rukavi i da počne rešavanje problema. Dolazi čas kada otadžbina treba da učini više za građane. Svako od vas je uradio sve za svoju otadžbinu, sada je vreme da ona to učini za vas", rekao je Mickoski.

Upozorio je da je, po njegovim saznanjima, "situacija u nekoliko oblasti je blizu kliničke smrti, institucije su dovedene do kolapsa".

"Reagovaćemo odlučno i javnost će o svemu biti obaveštena. Neću tražiti medeni mesec od 100 dana, ali odmah najavljujem ulaganja, već u utorak ulaganje više od 400 miliona evra, zatim smanjenje poreza i povećanje penzija", rekao je Mickoski, prenela je državna agencija MIA.Nova vlada koju čine koalicija VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija", albanska koalicija "Vredi" i partija "Znam - Za našu Makedoniju" imaće 20 ministarstava umesto 16 koliko su imale prethodne, tri ministra će biti bez resora, a premijer će imati pet zamenika.

U budućoj vladi Mickoskog biće 20 muškaraca i tri žene, prosečna starost članova je 47 godina - najstariji ima 66 godina, a najmlađi 33 godine.

U kabinetu je 15 članova iz koalicije "Tvoja Makedonija" koju predvodi VMRO-DPMNE, šest iz albanske koalicije "Vredi" i dva iz partije "Znam – Za našu Makedoniju" kumanovskog gradonačelnika Maksima Dimitrievskog.

Za ministra odbrane predložen je potredsednik VMRO DPMNE Vlado Misajlovski, a funcioneri te strenke su i budući ministar unutrašnjih poslova Panče Toškovski, ministar za spoljne poslove i spoljnu trgovinu Timčo Mucunski, ministarka finansija Gordana Dimitrieska Kočoska, za ministarku za energetiku, rudarstvo i mineralne sirovine predložena je Sanja Božinovska, a za ministra poljiprivrede, šumarstva i vodoprivrede Cvetan Tripunovski.

Mickoski je za ministra transporta predložio visokog funcionera svoje stranke Aleksandra Nikolovskog, za ministra za lokalnu samoupravu svig savetnika Zlatka Perinskog, za ministarku obrazovanja i nauke Vesnu Janevsku, za ministar za kulturu i turizam Zorana Ljutkova, za ministra za digitalnu transformaciju Stefana Andonovskog, a za ministra sporta Borka Ristovskog.

Na listi ministara koalicija "Tvoja Makedonja" su i najpouzdaniji koalicioni parneri VMRO DPMNE - lider Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković koji će biti  ministar za odnose međi zajednicama i dva mistra bez resora – predsednik Socijalističke partije Makedonije Ljupčo Dimovski i Šaban Saliu iz partije Romske demokratske snage.

Iz Albanske koalicije "Vredi" su budući ministar za evropska pitanja Orhan Murtezani, ministar za ekonomiju i rad Besar Durmiši, ministar zdravlja Arben Taravari, ministar za socijalnu poltiku, demografiju i mlade Fatmir Limani, ministar za prostorno planiranje i životnu sredinu Izet Medžiti i ministar bez resora Arben Fetai.

Iz najmanjeg vladinog koalicionog partnera, stranke "Znam – Za našu Makedoniju" su ministar pravde Igor Filkov i iministar za javnu administraciju Goran Minčev.

Sednici parlamenta o izboru nove vlade prisustvuju predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova i predstavnici diplomatskog kora.

Parlamnetarna većina u kojoj su koalicija VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija", albanska koalicija "Vredi" i pokret "Znam – Za našu Makedoniju" ima ukupno 78 poslanika u Sobranju Severne Makedonije sa 120 mesta.

U novom sazivu makedonskog parlamenta opozicija su koalicije "Evropski front" oko albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), koalicija "Za evropsku budućnost" koju predvodi Socojademokratski savez Makedonije (SDSM) i politička partija "Levica".

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je mandat za sastav nove vlade Severne Makedonije dobio 6. juna.

Parlmentarni i predsednički izbori u Severnoj Makedoniji, na kojima je ubedljivo pobedila VMRO DPMNE sa osvojenih 58 mandata i izborom kandidatkinje te konzervativne partije Gordane Siljanovske Davkove za šeficu države, održani su 8. maja.

(Beta, 06.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Balkan, najnovije vesti »