BIRODI: Zakon o zaštiti uzbunjivača nije delotvoran, presude o sudskoj zaštiti sa 235 pale na 106

Beta pre 4 dana

Postojeći zakon o zaštiti uzbunjivača u Srbiji nije delotvoran što potvrđuje podatak da je broj sudskih presuda o sudskoj zaštiti uzbunjivača za period 2016-2021. godine, smanjen sa 235 na 106, upozorio je danas Biro za društvena istraživanja (BIRODI). 

U saopštenju povodom 23. juna, Međunarodnog dana uzbunjivača, BIRODI je ocenio da se primena tog zakona "pretvorila u mehanizam, koji identifikuje slabe tačke u korumpiranom sistemu na način da nakon otkrivanja koruptivne radne uzbunjivač dobija sudsku zaštitu, ali i neizvesnost od budućih odmazdi, jer oni zbog kojih je uzbunjivanje izvršeno i posle uzbunjivanja nekažnjeno, i neretko pod zaštitom države i partije, nastavljaju da se bave nezakonitostima"."Angažovanje uzbunjivača je u javnom interesu kako bi se zaštitila vladavina prava, javna imovina i integritet institucija, ali ukazivanje na korupciju u Srbiji nije povod za podršku najhrabrijima među nama, već je povod za razne vidove odmazde, u čemu učestvuje i država, a na šta ukazuju slučajevi Aleksandra Obradovića, Katarine Petrović i Valentine Krstić, kao i veliki broj onih koji su ostali van interesa medija da izveste o njima", saopštio je BIRODI.

Ocenjuje se da takvim odnosom prema uzbunjivačima, "država pokazuje da ne ceni građanski i profesionalni integritet, koji su srž delovanja bilo kojeg uzbunjivača".

(Beta, 06.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »