Čitav Balkan mora da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU

Beta pre 3 dana

Zemlje Zapadnog Balkana moraju da usklade svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom (EU) jer će tako izraziti svoj strateški izbor i posvećenost članstvu u Uniji, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel.

Nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU u ponedeljak kasno uveče, Borel je na konferenciji za novinare rekao da su zemlje EU spremne da podržavaju partnere sa Zapadnog Balkana, ali da očekuju od njih da budu na strani EU u "odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

"Posebno u odnosu na Ukrajinu i posebno u odnosu na mere preduzete da se suprotstavi ruskoj invaziji Ukrajine", rekao je Borel.

Rekao je da održavanje bliskih veza za režimom ruskog predsednika Vladimira Putina nije "kompatibilno sa građenjem zajedničke budućnosti sa EU".

"Izgradnja sporazuma o spoljnoj politici znači da bi nova zemlja članica morala da deli osnovne principe te spoljne politike, to je jedan od uslova za članstvo, a u ovom trenutku to nije slučaj sa Srbijom," rekao je Borel.

U osvrtu na sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine čiji će on biti domaćin u sredu, na kome će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vućič i premijer Kosova Aljbin Kurti, Borel je rekao da time nastavlja pokušaje za ostvarenje napretka u dijalogu između Srbije i Kosova.

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »