Dačić: Policijske snage Fronteksa biće raspoređene i na granicama Srbije sa trećim zemljama

Beta pre 3 dana

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će snage Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) biti raspoređene i na državnim granicama Srbije sa trećim zemljama.

To je predviđeno dopunjenim sporazumom o operativnim aktivnostima koje sprovodi Fronteks u Srbiji, koji je Dačić danas u Beogradu potpisao sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson.

"Zahvaljujući njemu policijske snage Fronteksa biće raspoređene ne samo na državne granice sa Bugarskom i Mađarskom već i na državne grance Srbije sa trećim zemljama", rekao je on nakon potpisivanja kome je prethodio sastanak sa Johanson.

Istakao je da će to značajno doprineti zajedničkoj borbi protiv prekograničnog kriminala i iregularnih migracija.

"Srbija štiti svoje granice, ali time čuva i bezbednost i stabilnost čitave Evrope. Zato nam treba jedinstven odgovor i podrška", rekao je novinarima.

Srbiji je danas predata i donacija EU - 56 vozila za graničnu policiju i oprema za nadzor na prelazima, a Dačić je istakao da je Unija jedan od najznačajnijih donatora MUP-a.

"Donacija ovih vozila daje doprinos jačanju kapaciteta Uprave granične policije za zaštitu državne granice, borbu protiv iregularnih migracija i prekograničnog kriminala u nezahvalnim uslovima rada na terenu. Ovaj vid pomoći je od izuzetne važnosti jer time ne štitimo samo granice Srbije već i granice EU", rekao je ministar.

Johanson je novinarima ispred MUP-a rekla da je partnerstvo Srbije i EU važno, te da će se nastaviti.

"Kao što je ministar napomenuo biće mogućnosti da se angažuju Fronteksovi službenici i na granicama sa BiH i Severnom Makedonijom. Važno je da će se ove aktivnosti uvek sprovoditi uz komandu organa Republike Srbije", rekla je ona.

Čestitala je Srbiji jer je opao broj migranata koji nelegalno idu kroz Srbiju ka EU.

"Pokazali ste veliku posvećenost i ostvarili rezultate. Važno je da sve više opada broj migranata koji dolaze u EU zahvaljujući vašim dobrim akcijama i smanjenju nezakonitih prelazaka granica, a sa druge strane povećanje krivičnog gonjenja krijumčara", rekla je ona.

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »