Kineski gigant baterija CATL počinje izgradnju fabrike u Pekingu

Beta pre 3 dana

Kompanija Contemporari Amperek Technologi Co., Ltd. (CATL), najveći kineski proizvođač litijum-jonskih baterija za automobile, počeo je u utorak izgradnju svoje prve fabrike baterija na severu Kine, saopštila je kompanija.

Fabrika, koja pokriva površinu od oko 260.000 kvadratnih metara, nalazi se u zoni ekonomsko-tehnološkog razvoja Pekinga. Gradiće se u dve faze i planirano je da počne proizvodnja 2026. godine, piše Sinhua

Zajedničko preduzeće sa partnerima kao što su Ksiaomi i Beijing Automotive Group Co., Ltd., fabrika će proizvoditi baterije za električna vozila (EV). CATL je kontrolni akcionar fabrike.

Prema SNE Research-u, CATL-ov obim potrošnje EV baterija bio je na prvom mestu u svetu sedam uzastopnih godina, držeći 36,8 odsto globalnog udela na tržištu EV baterija u 2023.

Takođe je preuzeo vodeću ulogu u tržišnom udelu globalne isporuke baterija za skladištenje energije tri godine zaredom, sa globalnim tržišnim udelom od 40 procenata u 2023.

Sa sedištem u Ningdeu, u istočnoj kineskoj provinciji Fujian, CATL je potpisao ugovore o snabdevanju sa nizom svetskih proizvođača automobila, uključujući BMW, Folksvagen, Dajmler i Hondu.

(Beta, 06.25.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »