Na protestima u Keniji pet mrtvih

Beta pre 3 dana

Pet osoba je danas ubijeno u Keniji na protestima protiv poreza i nacrta budžeta, saopštile su tamošnje nevladine organizacije i dodale da je policija potisnula protest u Najrobiju posle upada demonstranata u parlament.

Vlada Kenije saopštila je večeras da je pozvala vojsku da pomogne policiji u rasturanju protesta, dok su SAD i više od 10 evropskih zemalja izrazile zabrinutost i pozvale na smirenost.

Policija je upotrebila suzavac, vodene topove, gumene metke i bojevu municiju da rastera demonstrante, navele su nevladine organizacije i dodale da je pored pet mrtvih, povređeno više od 30 osoba.

To je treći protest u Keniji u poslednjih osam dana. Organizator je građanski pokret "Okupiraj parlament" koji se protivi nacrtu budžeta za period 2024-2025 i novim porezima.

Taj pokret je pokrenut na društvenim mrežama posle 13. juna kada je predstavljen predlog budžeta za period 2024-2025, koji između ostalog, predviđa porez na dodatu vrednost (PDV) od 16 odsto na hleb i godišnji porez od 2,5 odsto na privatna vozila.

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »