YIHR podneo 10 tužbi protiv medija zbog 'govora mržnje' prema učesnicima festivala 'Mirdita'

Beta pre 3 dana

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je da je podnela 10 tužbi protiv medija zbog "govora mržnje" prema učesnicima festivala "Mirdita, dobar dan" koji će u četvrtak početi u Beogradu.

U saopštenju je navela da su podneli i žalbu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv "televizije s nacionalnom frekvencijom", krivičnu prijavu protiv "medija" zbog izazivanja rasne i verske mržnje, kao i nekoliko krivičnih prijava protiv NN lica zbog "pretnji članovima organizacionog tima festivala".

"Uprkos tome što festival 'Mirdita, dobar dan' promoviše kulturnu razmenu i pomirenje, učesnici, organizatori kao i sadržaj festivala su poslednje dve nedelje meta neosnovanih i zlonamernih optužbi pojedinih tabloida, dnevnih novina, televizijskih medija i pojedinaca. Inicijativa mladih za ljudska prava protivi se dezinformacijama, i bori se za poštovanje kulturne različitosti i približavanja dve zajednice. Protiv onih koji šire dezinformacije i mržnju borimo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju", stoji u saopštenju YIHR.

Apelovali su na potencijalne donatore da finansijski podrže njihovu "pravnu borbu protiv mržnje".

"Kao mladi ljudi posvećeni ljudskim pravima i pomirenju, ne dozvoljavamo da ovakvi napadi prođu nekažnjeno. Već dve decenije štitimo ljudska prava marginalizovanih grupa i pojedinaca i vodili smo i vodimo strateške parnice kako bi dokazali povredu prava. Međutim, kao braniteljke i branitelji ljudskih prava suočeni smo sa kampanjom laži koja je usmerena protiv festivala, ovoga puta intenzitetom koji premašuje naše ljudske kapacitete i finansijske mogućnosti", naveli su u saopštenju.

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »