Đurić: Srbija na zapadnoj hemisferi prepoznata kao pouzdan i iskren prijatelj

Beta pre 2 dana

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, koji je učestvovao je na 54. redovnom zasedanju Generalne skupštine Organizacije američkih država u Paragvaju, ocenio je da je "Srbija u zapadnoj hemisferi prepoznata kao pouzdan i iskren prijatelj".

Đurić je rekao da je poseta bila sjajna prilika za Srbiju, koja ima status stalnog posmatrača u Organizaciji američkih država, da se profiliše kao zemlja koja jača ekonomske, političke i kulturne veze sa tim delom sveta.

"Srbija koristi svaku priliku da jača odnose sa zemljama u ovom delu sveta i smatramo da je to naša uporedna prednost u odnosu na neke druge države iz našeg regiona", rekao je Đurić, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

"Srbija za mnoge od tih zemalja predstavlja ulaznu kapiju na evropski kontinent. To nama stvara mnoge razvojne mogućnosti", naveo je Đurić.

Budući da je konferencija održana u vreme obeležavanja godišnjice potpisivanja Povelje UN, Đurić je istakao da je jedna od njegovih poruka učesnicima skupa bila i ta da je poštovanje međunarodnog prava danas ključno, i da je Srbija zemlja koja se bori za očuvanje političke i ekonomske stabilnosti i mira na svim meridijanima.

"Ovo je bila prilika i da se borimo za našu poziciju, kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, i vezano za Kosovo i Metohiju, ali i prilika da razgovaramo o sve većoj potrebi za multilateralizmom u svetu", rekao je šef srpske diplomatije.

Đurić je naveo da je na marginama samita imao niz sastanaka sa ministrima Centralne i Latinske Amerike i Kariba, ali i sa predstavnicima zemalja Severne Amerike.

(Beta, 06.28.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »