"Sigurno će tražiti da se otvori klaster tri": Šta za Srbiju znači to što će u narednih šest meseci Mađarska predsedavati EU?

Blic pre 1 dan
"Sigurno će tražiti da se otvori klaster tri": Šta za Srbiju znači to što će u narednih šest meseci Mađarska…

Da li Mađarska može da ubrza ulazak Zapadnog Balkana u EU - glavno je pitanje pošto je juče naš severni sused započeo šestomesečno predsedavanje EU. Jedna od važnih tačaka agende Budimpešte u narednih pola godine biće proširenje unije, međutim analitičari smatraju da će u slučaju Srbije članice EU i dalje insistirati, pre svega, na ispunjenju političkih uslova odnosno na usklađivanju sa spoljnom politikom Brisela.

Mađarsko predsedavanje EU biće zanimljivo i zbog toga što Viktor Orban, premijer te zemlje, vodi prilično drugačiju politiku u odnosu na Brisel jer, najblaže rečeno, nije veliki zagovornik sankcija Rusiji niti pojačavanja vojne i finansijske pomoći Ukrajini. S druge strane, očekuje se da se Budimpešta do kraja godine založi da se ubrza proces evrointegracija Zapadnog Balkana. Premijer Miloš Vučević kaže za "Blic TV" da tri godine dobijamo pozitivne ocene u

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »