BBC vesti na srpskom

Euro 2024: „Najbolja golmanska odbrana koju sam video u životu", komentari o turskom čuvaru mreže Mertu Gunoku

Bilo je raznih dramatičnih situacija na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, golova u poslednjim minutima, ali o odbrani Gunoka će se pričati godinama.

BBC News pre 2 dana  |  Predrag Vujić - BBC na
turska, mert gunok, odbrana Gunoka
REUTERS/Lisi Niesner
Čudesna odbrana Merta Gunoka

Merih Demiral jeste heroj turske fudbalske reprezentacije i Turske uopšte, jer je komandovao odbranim i postigao dva gola koja su ih odvela u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Nemačkoj, ali podjednake zasluge pripadaju i golmanu Merzu Gunoku.

Njegova reakcija posle udarca glavom austrijskog napadača Kristofa Baumgartnera u poslednjim trenucima sudijske nadoknade sigurno se može nazvati odbranim turnira, možda i odbranom decenije.

Engleski komentatori porede Gunakovu odbranu sa intervencijom Engleza Gordona Benksa kada je sprečio čuvenog Brazilca Pelea da postigne gol na Svetskom prvenstvu 1970. godine, ali bilo je od tada mnogih drugih golmanskih bravura koje bi mogle da pariraju Benksovoj.

Ovoga puta scena je odigrana po kiši u Lajpcigu, a ne na tropskoj vrućini Gvadalahare.

Parada Gunoka kojom je nekako sprečio Baumgartnera da postigne gol kada su je svi već videli u mreži, što bi značilo i produžetke, ostaće u sećanju svakoga ko je gledao.

„Nismo imali potrebnu sreću i verujem da bismo pobedili da je utakmica otišla u produžetke", rekao je austrijski selektor Ralf Rangnik posle utakmice.

I on se prisetio Gordona Benksa.

„Imali smo vremena da izjednačimo, ali je teško kada imaju Gordona Benksa na golu!".

turska, mert gunok, odbrana Gunoka
CHRISTOPHER NEUNDORF/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Ime Gordona Benksa bilo je u mislima i na ustima mnogih drugih.

„Pa, ovo je kao Gordon Benks. Neverovatno. Prvoklasna odbrana", povikao je u mikrofon BBC radija Metju Epson, bivši bek reprezentacije Engleske.

„Upravo smo gledali repliku intervencije Gordona Benksa", bio je komentar Lija Diksona na ITV-u

Kris Saton, bivši fudbaler, sada BBC komentator, imao je sličnu opasku: „Odbrana Gunoka jedna je od najboljih u istoriji evropskih prvenstava".

Baumgartner (i svi mi) je već video loptu u golu

Bilo je nekoliko dramatičnih trenutaka na ovom Evropskom prvenstvu u poslednjim sekundama.

Gol Luke Jovića za bod Srbije protiv Slovenije, gol Matije Zakanjija za izjednačenje Italije u 90+8. minutu kojim je Hrvatsku poslao kući ili, najsvežije, gol Džuda Belingema 'makazicama' u 90+5. minutu meča protiv Slovačke, kada su se Englezi već pomirili sa zlehudom sudbinom da se„fudbal (ni ovog puta) neće vratiti kući", kako oni vole da kažu.

Ali ovde je reč o odbrani gola.

Svaka čast i Portugalcu Diogu Košti koji je najpre nogom zaustavio udarac Slovenca Benjamina Šeška u 115. minutu produžetaka, a potom odbranio tri udarca u penal seriji, čime je odveo svoju zemlju u četvrtfinale.

Ali odbrana Gunoka je nešto zaista posebno.

turska, mert gunok, odbrana Gunoka
REUTERS/Annegret Hilse

Turska je vodila 2:1 protiv Austrije i grčevito je branila prednost.

Austrijanci su ih sabili na njihovu polovinu, napadali su sa svih strana, a onda je u 90+4. minutu usledio poslednji napad.

Iscrpljena turska odbrana već je bila poklekla, Baumgartner je uleteo u prostor na zadnjoj stativi i glavom udario loptu koja je skliznula sa mokre trave i krenula u suprotni ugao.

Odjednom se izvio 35-godišnji Gunok i sprečio ono što su već svi videli - lopta nije ušla u mrežu.

„Baumgartner je uradio sve kako je trebalo, odlično se snašao na klizavom terenu, ali ovo što je uradio Gunok...", dodao je Epson.

'Posao mu je da brani'

Turski defanzivac Merih Demiral, dvostruki strelac, proglašen je za najboljeg igrača utakmice, ali je on potom odao počast Gunoku.

„Mert je uradio sjajan posao. Baš smo pričali u svlačionici, ja nisam mogao da verujem šta sam video - možda je ovo jedna od najboljih odbrana koje sam video u životu", rekao je Demiral.

turska, mert gunok, odbrana Gunoka
REUTERS/Lisi Niesner

Italijan Vinćenco Montela, selektor Turske, bio je jedan od retkih koji nisu koristili superlative u komentarima Gunokove odbrane, ali jeste istakao koliko je on važan timu.

„Ne znam... u fudbalu je bilo mnogo spektakularnih odbrana", glasio je odgovor Montele na molbu da rangira Gunokovu odbranu na listi najboljih svih vremena.

„Srećan sam zbog njega, srećan zbog tima, srećan sam zbog Turske i srećan zbog grupe igrača koju smo okupili i stvorili i šta smo uradili.

„Bravo za Merta, njegov posao je da brani i veoma smo srećni što je uspeo da nas sačuva u poslednjem minutu".

Nagrada za Tursku i njihovu vojsku odanih navijača je četvrtfinale protiv Holandije u Berlinu u subotu, a Montela smatra da je sve moguće uz njihovu podršku.

„Imamo ogroman broj navijača, osećamo njihovu strast i ljubav.

„Veoma sam srećan što smo Turke ovde u Nemačkoj, ali i širom sveta, učinili ponosnim", dodao je Italijan.

Mnogi su na društvenim mrežama komentarisali potez turskog golmana.

„Možete da gledate fudbal koliko god želite, ali bolju odbranu od ove nećete videti", glasio je jedan.

Drugi se nadovezao: „Apsolutno briljantno. Verovatno će u budućnosti biti na većini lista najboljih odbrana svih vremena".


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.03.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »