Budući britanski premijer Kir Starmer obećao 'nacionalnu obnovu'

Beta pre 2 dana

Budući britanski premijer Kir Starmer obećao je danas "nacionalnu obnovu" posle nadmoćne pobede njegovih laburista na parlamentarnim izborima, i njihovog povratka na vlast posle 14 godina.

"Uspeli smo", rekao je trijumfalno Starmer (61), rano jutros pošto je Laburistička partija osigurala apsolutnu većinu u budućem Parlamentu.

"Naša uloga nije ništa manje nego da obnovimo ideje koje održavaju jedinstvo naše zemlje, nacionalnu obnovu, rekao je on.

Na pobedi mu je čestitao odlazeći premijer Riši Sunak koji je rekao da su rezultati izbora "otreznjujući".

Prema još nepotpunim zvaničnim rezultatima laburisti su osvojili više od 400 mesta od ukupno 650 u donjem domu Parlamenta i imaju više nego dovoljno za apsolutnu većinu, pokazuje Bi-Bi-Si (BBC). Konzervativci imaju nešto malo više od 110 mesta, liberalne demokrate sa oko 70 poslanika ostvarili su veliki napredak, dok su škotski nacionalisti SNP izgubili većinu dosadašnjih mesta.

Ova ogromna pobeda laburista je kruna rada Starmera, koji je često okarakterisan kao neharizmatičan. Od dolaska na čelo laburista 2020. godine on se posvetio preoblikovanju stranke, preusmeravajući je na ekonomski plan i odbacujući levo krilo, što je smatrao jedinim načino za povratak na vlast.

"Izborne pobede ne padaju sa neba. One se teško osvajaju, sa jakom borbom, i ova je mogla biti pobeđena samo sa transformisanom Laburističkom strankom", rekao je Starmer.

On je obećao da "promene počinju odmah".

Pobeda laburista je velikim delom i rezultat odbacivanja konzervativaca, posle niza kriza unutar stranke, i katastrofalne kampanje, ocenjuje Frans pres.

"Sada ponovo možemo da gledamo napred", rekao je Starmer i dao uveravanja da će vratiti politiku u službu stanovništva, što je bila jedna od krilatica kampanje.

On je upozorio i da buduću vladu čeka "težak rad", strpljiv ali odlučan i da će sa njim početi "odmah".

"Ne obećavam vam da će biti lako. Nije dovoljno pritisnuti dugme da se promeni zemlja", rekao je on u vreme kada Velika Britanija prolazi kroz krizu javnih službi i ograničenog budžeta.

"Danas počinjemo novo poglavlje, počinjemo taj napor promena, ovu misiju nacionalne obnove, i počinjemo ponovo da gradimo zemlju", rekao je Starmer.

Bi-Bi-Si (BBC) predviđa da će se pokazati da je na nivou cele Velike Britanije na izbore izašlo 60 odsto građana, što je druga najniža izlaznost na britanskim izborima od 1885. godine. Niža izlaznost bila je još samo 2001. godine, 59 procenata.

(Beta, 07.05.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »