Drugi krug predsedničkih izbora u Iranu, ultrakonzervativac protiv reformiste

Beta pre 3 dana

Građani Irana danas u drugom krugu predsedničkih izbora biraju između ultrakonzervativca Saida Džalilija i reformiste Masuda Pezeškijana, koji se pridružio zagovornicima povratka nuklearnom sporazumu sa svetskim silama iz 2015. godine.

Džalili, bivši pregovarač sa Zapadom o iranskom nuklearnom programu, nije imao dobru reputaciju među zapadnim diplomatama, dok u zemlji neki strahuju od njegovih tvrdolinijaških stavova, uključujući odnos prema obaveznom nošenju hidžaba.

Pezeškijan, kardiohirurg, zalaže se za ublažavanje propisa o nošenju hidžaba i za približavanje Zapadu, iako je i on decenijama podržavao vrhovnog vođu Irana Alija Hamneija i elitnu jedinicu Čuvari islamske revolucije.

Pristalice Pezeškijana upozoravaju da bi pobeda Džalilija značila da se u Teheranu uspostavlja vlada nalik talibanskoj u Avganistanu. Sa druge strane, Džalili kritikuje Pezeškijana da kampanju zasniva na zastrašivanju birača.

U prvom krugu izbora 28. juna, Pezeškijan je osvojio 44 odsto glasova, a Džalili 40 odsto, uz najnižu izlaznost u istoriji Islamske Republike.

Visoki državni zvaničnici predviđali su veću izlaznost u drugom krugu, ali se na objavljenim snimcima vidi da na biračkim mestima nije bilo gužve.

Vrhovni vođa Hamnei insistirao je da niska izlaznost u prvom krugu 28. juna nije predstavljala referendum o iranskoj šiitskoj teokratiji.

Međutim, mnogi su i dalje razočarani stanjem u zemlji posle višegodišnjih ekonomskih sankcija, krvavih gušenja masovnih protesta i tenzija sa Zapadom zbog napredovanja iranskog nuklearnog programa.

Glasanje ne prati niko od međunarodno priznatih posmatrača. Za nadzor je zaduženo ministarstvo unutrašnjih poslova, koje obuhvata policiju.

Pojedinci, uključujući zatvorenog dobitnika Nobelove nagrade za mir Nargesa Mohamadija, pozivali su na bojkot izbora, iako deluje da su mnogi birači u Iranu i pre toga odlučili da ostanu kod kuće, jer ne postoji široko prihvaćen opozicioni pokret koji deluje unutar ili izvan zemlje.

Na izborima se bira naslednik Ebrahima Raisija, koji je u maju poginuo u helikopterskoj nesreći na severozapadu zemlje zajedno sa ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amir-Abdolahijanom i nekoliko drugih zvaničnika.

(Beta, 07.05.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »