BBC vesti na srpskom

Južnokorejski političar krivi žene za sve veći broj samoubistava muškaraca

Gradski odbornik u Seulu kritikovan je zbog izjave da društvo u kojem dominiraju žene negativno utiče na mentalno zdravlje muškaraca.

BBC News pre 7 dana  |  Džin Mekenzi - BBC dopisnica
Seul
Getty Images
Južnokorejski političar izrekao je ovaj stav posle istraživanja podataka o pokušajima samoubistva na mostovima duž reke Han u Seulu

Političar u Južnoj Koreji kritikovan je zbog opasnog i neutemeljenog stava da je „dominantnija" uloga žena u društvu uzrok porasta broja samoubistava među muškarcima.

U izveštaju, gradski odbornik Seula Kim Ki Duk tvrdi da to što je sve veći broj žena zaposlen otežava muškarcima da pronađu posao i da se ožene.

Tvrdi i da je Južna Koreja postala „društvo u kojem dominiraju žene" i da bi to mogao biti odgovor za povećanje pokušaja samoubistava među muškarcima.

Ova zemlja je među prvima po stopi samoubistava u kategoriji bogatih zemalja, ali i među poslednjima po pitanju rodne ravnopravnosti.

Komentari odbornika Kima kritikovani su kao poslednji u nizu neprimerenih primedbi muškaraca političara.

Odbornik Kim iz Demokratske partije do ovog zaključka je došao analizirajući podatke o pokušajima samoubistva na mostovima duž reke Han u Seulu.

Izveštaj koji je objavljen na zvaničnom sajtu gradske skupštine, pokazuje da je broj pokušaja samoubistava duž reke porastao sa 430, koliko ih je bilo tokom 2018. godine, na 1.035 tokom 2023.

Procenat muškaraca koji su sebi pokušali da oduzmu život porastao je sa 67 na 77 odsto.

Stručnjaci za prevenciju samoubistava izrazili su zabrinutost zbog izveštaja gradskog odbornika.

„Opasno je i nerazumno iznositi ovakve tvrdnje bez dovoljno dokaza", rekao je Song In Han, profesor mentalnog zdravlja na Univerzitetu Jonsei u Seulu, za BBC.

Ukazao je da je i na svetskom nivou veći broj samoubistava među muškarcima, nego među ženama.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


U mnogim zemljama, poput Velike Britanije, samoubistvo je najveći razlog za smrt muškaraca mlađih od 50 godina.

Profesor Song kaže da razlozi za nagli porast samoubistava muškaraca u Seulu moraju biti naučno proučeni, opisujući kontekst političareve izjave kao „veoma žalostan".

U Južnoj Koreji postoji značajan jaz između muškaraca i žena zaposlenih na puno radno vreme, pri čemu mnogo veći broj žena ima privremene poslove i skraćeno radno vreme.

Razlika u platama se polako smanjuje, ali su i dalje žene plaćene u proseku 29 odsto manje od muškaraca.

Poslednjih godina razvio se i antifeministički pokret, predvođen razočaranim mladićima, koji smatraju da je njihov položaj nepovoljan.

Čini se da takve stavove podržava odbornik Kim, koji je u izveštaju zaključio da je jedini način da se prevaziđe dominacija žena, poboljšanje svesti ljudi o rodnoj ravnopravnosti, kako bi i muškarci i žene uživali jednake mogućnosti.

Mnogi Korejci osudili su komentare ovog političara na društvenoj mreži Iks, nazivajući ih „mizoginim" i „nepotkrepljenim", a jedan korisnik se zapitao „da li živi u paralelnom univerzumu".

Južnokorejska Stranka pravde optužila je odbornika da „olako pripisuje krivicu ženama koje se u korejskom društvu bore da izbegnu rodnu diskriminaciju".

Pozvali su ga da povuče izveštaj i pravilno analizira podatke.

Upitan da prokomentariše izveštaj, Kim je za BBC rekao da „nije nameravao da kritikuje društvo u kojem dominiraju žene, već da je samo izneo vlastiti stav".

Ipak, njegovi komentari su samo jedan u nizu nenaučnih i bizarnih političkih predloga usmerenih na rešavanje nekih od najhitnijih društvenih pitanja u Jušnoj Koreji, kao što je mentalno zdravlje, rodno zasnovano nasilje i najniža stopu nataliteta u svetu.

Prošlog meseca, još jedan gradski odbornik u Seulu objavio je seriju članaka na internet stranici u kojima podstiče mlade žene da se bave gimnastikom i rade vežbe za karlicu kako bi podigle natalitet.

Stručnjaci su preporučili da devojčice krenu u školu ranije od dečaka da bi kasnije bili više privučeni jedni drugima i tako spremniji za brak.

„Ovakvi komentari pokazuju koliko je mizoginija zastupljena u Južnoj Koreji", kaže Juri Kim, direktorka Korejskog ženskog sindikata.

Ona je optužila političare da čak ni ne pokušavaju da shvate izazove sa kojima se žene suočavaju.

„Kritikovanjem žena zbog zaposlenosti, samo se produbljuje jaz koji postoji u našem društvu", izjavila je za BBC.

Žene trenutno čine 20 odsto odsto parlamenta Južne Koreje i 29 odsto u lokalnim skupštinama.

Gradsko veće Seula reklo je BBC-ju da ne postoji način da se proverava ono što političari objavljuju na zvaničnom sajtu, sve dok sadržaj nije ilegalan.

Naveli su i da su isključivo pojedinci odgovorni za ono što objavljuju, kao i da će se sa posledicama suočiti na narednim izborima.


Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.10.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »