BBC vesti na srpskom

Američki izbori 2024: Uprkos odlučnosti, Bajdenovi gafovi se nastavljaju

Istraživanje objavljeno u četvrtak pokazuje da je Bajden samo jedan procentni poen iza njegovog protivnika.

BBC News pre 22 dana  |  Entoni Zučer - BBC dopisnik
Bajden
JIM LO SCALZO/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Džo Bajden se, na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, pojavio stavljajući na kocku sve ono što mu je važno: predsednički mandat, nadu u ponovnu pobedu i vlastitu političku karijeru.

Ako su to bili ulozi, on ih je jedva pomenuo na jednosatnoj sednici kojom se obeležava kraj NATO samita.

Odbacio je zabrinutost u vezi sa kampanjom i obećao će se boriti, ne da bi zadržao funkciju, već da bi završio posao koji je započeo preuzevši dužnost predsednika 2021. godine.

„Ako bih usporio i ne bih završio započeto, to bi bio dokaz da nisam za ovu poziciju, ali za to još nema naznaka", kazao je.

Ova izjava je, u zavisnosti od perspektive iz koje se posmatra, ili znak uporne odlučnosti ili poricanje loše situacije u kojoj se nalazi.

Po završetku konferencije, nekoliko članova Kongresa Demokratske stranke javno je pozvalo Bajdena da podnese ostavku, pridruživši se tako ostalim poslanicima iz predsednikove stranke koji su učinili isto.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Da li će se situacija ovde zaustaviti ili je ovo samo početak?

Okolnosti ne poboljšavaju ni dva gafa koja je Bajden napravio.

Odgovarajući na prvo pitanje, on je potpredsednicu Kamalu Haris nazvao „potpredsednicom Tramp".

Ovo se dogodilo sat vremena pošto je, grešeći naziv događaja, predstavio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kao „predsednika Putina", posle čega su se iz publike začuli uzdasi.

Omašku u imenu ukrajinskog lidera je brzo ispravio, dok drugu nije ni primetio.

I dok je nekolicina novinara u prostoriji iznenađeno šaputala, sekretari njegovog kabineta u publici su sedeli skamenjenih lica.

Ova dva gafa, koji su bili jedini posrtaji u inače postojanom, ako ne i energičnom nastupu, sigurno će podstaći nervozne demokrate da se zapitaju da li će se greške i dalje događati, ako predsednik nastavi sa kampanjom.

Bar za sada, Bajden je izgledao kao srećni ratnik, nastavljajući da se bori.

Dok su ga novinari obasipali pitanjima sa svih strana, on se nasmejao, dodajući da može da drži korak sa ruskim liderom Putinom i kineskim Si Đipingom, čak iako se činilo da ga promuklost i kašalj od debate sa Trampom nisu popustili.

Pomenuo je i da mu kognitivni testovi nisu potrebni, rekavši novinarima da njegovi kritičari nikada neće biti zadovoljni, bez obzira na to „da li ga pregledaju dva ili sedam doktora".

Izborna kampanja je, kako je rekao tek počela, a ponovio je i da je uveren da može da pobedi Donalda Trampa na izborima u novembru.

Bajden
Reuters

Dodao je i da demokrate, koji će ga zvanično podržati kao stranačkog kandidata na konvenciji sledećeg meseca, mogu da se predomisle ako to žele, pre nego što je prošaputao: „To se neće dogoditi".

Ukoliko bi ankete pokazivale da će izgubiti, rekao je da bi se povukao, ali da to za sada nije slučaj.

Ipsosovo istraživanje objavljeno u četvrtak pokazuje da je Bajden samo jedan procentni poen iza njegovog protivnika.

Ako postoji jedna stvar koja je bila jasna od samog početka godine, to je da je podrška obojici kandidata ostala stabilna, uprkos drami koja ih okružuje.

Međutim, podaci sa anketa neće umiriti paniku nastalu među demokratskim zvaničnicima, a olujni oblaci koji se zadržavaju oko Bajdenove kampanje neće biti tako lako raspršeni.

Prema izveštajima, još demokrata je spremno da raskrsti sa predsednikom, pošto je sačekalo završetak samita NATO-a da izrazi zabrinutost.

I to nije sve što očekuje Bajdena.

U ponedeljak ga čeka još jedan intervju sa Lesterom Holtom sa NBC-ja.

Donatori su zabrinuti, a u četvrtak su se pojavile vesti o tome da su čak i ljudi iz Bajdenove predsedničke kampanje smišljali načine kako da vlastitog kandidata „izbace iz igre".

Uprkos svemu ovome, Bajden je jasno istakao da će biti izazovan zadatak odvojiti ga od nominacije za predsednika.

Ovaj 81-godišnjak, koji je povremeno držao govornicu sa obe ruke i insistirao na tom da je „najkvalifikovaniji čovek" za upravljanje državom, neće tiho i neprimetno napustiti političku scenu.


Pogledajte i ovaj video:


(BBC News, 07.12.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »