Francuski sindikati pozivaju na štrajkove da pritisnu Mkrona da vlada bude s levice

Beta pre 21 dana

Samo 15 dana pred početak Olimpijskih igara u Parizu, vodeći francuski sindikat pozvao je u četvrtak na masovne demonstracije i moguće štrajkove kao pritisak na predsednika Emanuela Makrona da "poštuje rezultat" nedavno održanih parlamentarnih izbora i dopusti levičarskoj koaliciji da formira novu vladu.

Francuska je na ivici paralize vlasti od izbora za Narodnu skupštinu u nedelju, kada su tri političke grupe podelile mesta - levičarska koalicija Novi narodni front, Makronovi centristički saveznici i ekstremnodesničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

Novi narodni front osvojio je najviše mesta u parlamentu, ali nedovoljno za većinu da bi sam vladao. Tri glavne stranke tog saveza - tvrdo levičarska Nepokorena Francuska, Socijalisti i Zeleni pozvali su predsednika da njima da mandat da formiraju vladu.

Sofi Bine, generalna sekretarka uticajnog ekstremno levog sindikata CGT rekla je u intervjuu za francusku televiziju LCI da ako Makron ne bude poštovao rezultat izbora, rizikuje da ponovo baci zemlju u haos.

Bine je rekla da predsednik treba da dozvoli Novom narodnom frontu da formira vladu, iako taj levičarski savez zbog unutrašnjih podela još nije predložio kandidata za premijera.

Ona je pozvala članove sindikata da izađu na ulice i pridruže se skupovima da se Narodna skupština stavi pod nadzor.

Bine nije isključila štrajkove tokom Olimpijskih igara. Rekla je da za sada ne planiraju štrajkove, ali ako Makron nastavi da "doliva ulje na vatru koju je zapalio...".

CGT ima otvoren poziv za moguće štrajkove u javnim službama od jula do septembraa Igre su od 26. jula do 11. avgusta.

Makron je pozvao svog premijera Gabrijela Atala da nastavi sa svakodnevnim poslovima iako je Atal ponudio ostavku. Makron je u sredu rekao da će sačekati da partije izgrade široki konsenzus u Skupštini pre no što odluči o novom premijeru, što je razljutilo levičarsku koaliciju i sindikate.

Prva sednica novog saziva parlamenta zakazana je za 18. jul.

Železnički radnici sindikta CGT pozvali su na opšta okupljanja 18. jula ispred policijskih stanica i blizu Skupštine u Parizu da traže da Novi narodni front dobije mandat za formiranje vlade.

Liderka sindikata CFDT, levog centra, Mariliz Leon takođe je izrazila zabrinutost zbog Makronovog odugovlačenja imenovanja novog premijera čija vlada bi mogla da počne da se bavi problemima radnika i rekla da je nekad štrajk jedini način da se deblokira situacija.

Rekla je da taj sindikat neće isključiti štrajkove tokom Igara ako socijalni dijalog bude prekinut, ali da cilj CFDT-a nije da blokira Olimpijske igre.

(Beta, 12.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »