Grčki poslanik EP pritvoren u Albaniji, privremeno pušten iz zatvora da putuje u Strazbur

Beta 15.07.2024

Grčki poslanik Fredi Beleri, pritvoren u Albaniji i privremeno pušten radi učešća na konstitutivnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, pohvalio je danas borbu za "demokratiju i slobode" tokom kratkog boravka u Atini.

"Moja muka se bliži kraju. Borba za demokratiju, vladavinu prava i slobode građana se nastavlja", izjavio je on nakon sletanja u Atinu i posete kabinetu premijera Kirijakosa Micotakisa, prenela je grčka agencija ANA.

Beleri je rekao da je "ponosan" što je preuzeo dužnost poslanika u Evropskom parlamentu, obećavajući da će "braniti prava Grčke i Grka, gde god da žive".

Albanske vlasti saopštile su u nedelju da bi Fredi Beleri mogao da napusti zatvor u kojem služi zatvorsku kaznu zbog kupovine glasova i da ode u Strazbur do 20. jula, odnosno jedan dan pre završetka plenarne sednice koja počinje u utorak.

Beleri će posle toga morati da se "vrati na izdržavanje kazne", navela je albanska zatvorska uprava.

Ovaj 52-godišnji poslanik u Evropskom parlamentu izabran je iz zatvora u junu, kao član vladajuće grčke konzervativne partije, Nove demokratije (ND), uprkos tenzijama koje je izazvala njegova kandidatura između Atine i Tirane.

Beleri je u martu osuđen na dve godine zatvora zbog kupovine glasova pre izbora za gradonačelnika albanskog grada Himare, gde živi grčka manjina.

Fredi Beleri je od početka govorio da je njegova osuda "politička", a te optužbe je odbacila albanska vlada.

Grčka je optužila Albaniju za kršenje prava političara, što Tirana negira.

U maju je Atina otišla dalje, upozoravajući da bi ta afera mogla uticati na napore Albanije da se pridruži Evropskoj uniji.

(Beta, 15.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »