Kreni-promeni pisao Šolcu: Podrškom kompaniji Rio Tinto urušavate demokratiju u Srbiji

Beta 17.07.2024

Pokret Kreni-promeni saopštio je danas da je uputio pismo nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kome su naveli da se podrškom projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto urušava demokratija i vladavina prava u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je pismo upućeno i predsednici Evropske investicione banke Nadiji Kalvinjo, predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj Odili Reno Baso i potpredsedniku Evropske komisije za energetiku Marošu Šefčoviču.

U pismu se ocenjuje da rudnik litijuma koji planira kompanija Rio Tinto i podrška koju Evropa pruža projektu, nije u skladu sa evropskim vrednostima demokratije i vladavine prava.

Naveli su i da postoji "hitnost u rešavanju pitanja tog projekta u korist građana, jer je Ustavni sud Srbije 11. jula, na zahtev Rio Tinta, poništio odluku Vlade od 20. januara 2022. koja je otkazala projekat Jadar nakon masovnih protesta širom zemlje".

Kreni-promeni u pismu je ocenio da je sud to učinio na osnovu manje formalnosti, pod hitnim postupkom i pod pritiskom Vlade, a da je istovremeno ignorisao da odlučuje o inicijativi za ocenu ustavnosti građana.

Navedeno je i da je vlast prekršila Ustav Srbije time što parlament nije odlučivao o narodnoj inicijativi koju je potpisao 38.191 građanin kojim je tražena "obustava ekološki štetnih projekta".

U pismu stoji da se Jadar ne sme koristiti kao sredstvo za postizanje političkih ili ekonomskih ciljeva drugih zemalja, već da je to vitalna zajednica sa bogatom istorijom i poljoprivrednom tradicijom.

Kreni-Promeni zatražio je od Evropske komisije da poštuje prava građana i da ne podržava projekte koji ignorišu volju lokalnog stanovništva i ugrožavaju životnu sredinu.

Pokret je zatražio i pisanu garanciju da Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj neće finansirati infrastrukturne projekte povezane sa rudnikom litijuma Jadar.

Navedeno je i da će građani Srbije nastaviti proteste i akcije građanske neposlušnosti ukoliko se nastavi sa kršenjem pravnog poretka.

(Beta, 17.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »