Z. Anđelković: Kineska dostignuća unapređuju čovečanstvo

Beta 17.07.2024

Direktor Pošte Srbije Zoran Anđelković izjavio je u razgovoru za Kinesku medijsku grupu (CMG) povodom Treće plenarne sesije 20. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, koja se održava u Pekingu od 15. do 18. jula da je Kina već sada vodeća sila u svetu u svakom pogledu, naučnom i tehnološkom.

Imao sam tu sreću da posetim Centar za planiranje razvoja Komunističke partije Kine i uverim se koliko se pridaje značaj reformama, modernizaciji i dugoročnom planiranju ekonomskog razvoja i reforme u Kini, kazao je na početku razgovora Anđelković.

Anđelković je ukazao da od 45 svetskih naučnih dostignuća Kina raspolaže sa 37, i da je tako u mnogim oblastima.

"To nije samo vrednost i kapital kineskih građana i države Kine i komunističkog rukovodstva, ta naučna dostignuća postaju svetska vrednost i kapital čovečanstva. To je ogroman doprinos razvoju mnogih zemalja u svetu, upravo od tehnološkog razvoja u Kini zavisi njihov napredak i njihov ekonomski standard" istakao je Anđelković.

Naglasio je da ono što je Komunistička partija Kine učinila na razvoju i očuvanju jedinstva Kine i međunarodnih odnosa, kao i na planu ekonomskog razvoja predstavlja istorijsko dostignuće.

Komunistička partija Kine ozbiljno razmišlja o strateškom pravcu razvoja u budućnosti, razmišlja kako će za 10 godina izgledati i Kina, ali rekao bih i kako će izgledati slobodno čovečanstvo na ovoj zemaljskoj kugli. To nepostojanje sebičluka da se podeli taj veliki tehnološki napredak koji Kina postiže u svim oblastima je jedno civilizacijsko dostignuće Komunističke partije Kine, predsednika Sija i Narodne Republike Kine kao države, kazao je Anđelković za CMG.

On je istakao da Sporazum o Slobodnoj trgovini između Srbije i Kine donosi dobrobit obema zemljama, ali i regionu Zapadnog Balkana.

"Mislim da će predstojeći EXPO 2027 u Beogradu biti prilika da se ovaj deo Zapadnog Balkana, ne samo Srbija, upoznaju sa svim tehnološkim dostignućima koje Kina stvara. Kad je reč o Pošti Srbije, ja se nadam da ćemo mi sledeće godine završiti robotizaciju naših poštanskih centara, a da ćemo za to koristiti robote iz Kine, jer je u toj oblasti Kina postigla izuzetan napredak", naglasio je.

Za kraj, Anđelković je poručio kineskom narodu da veruje Komunističkoj partiji Kine, da veruje predsedniku Siju, i da samo jedinstvena, samo moćna Kina može da poboljšava ekonomski standard građana Kine, a time doprinosi povećanju ekonomskog standarda čovečanstva i ukupnom poboljšanju života civilizacije.

(Beta, 17.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »