Mediji: Slovenija ubrzano modernizuje oružane snage

Beta 18.07.2024

 Ministarstvo odbrane Slovenije potpisalo je sa Francuskom pismo o namerama za nabavku samohodnih haubica Cezar i lakih raketnih sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO) Mistral, svega nekoliko dana pošto je na NATO samitu u Vašingtonu, zvanična Ljubljana najavila kupovinu borbenih oklopnih vozila Patrija AMV XP od Finske.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, pismo o namerama su potpisali slovenački ministar odbrane Damir Črnčec i direktor Državnog direktorata za naoružanje Francuske general Gajal Diaz de Tuesta i to je prvi korak koji će omogućiti da se definišu svi detalji oko nabavke Cezara i Mistrala.

Slovenija je tako pozitivno odgovorila na glasove iz redova EU koji ohrabruju zemlje članice da bliže sarađuju na planu odbrane, nabavke naoružanja kao i jačanja tehnološke i industrijske baze u oblasti oružanih snaga. Zbog toga, zvanična Ljubljana će moći da konkuriše i za sredstva iz evropskih fondova kojima će pokriti deo troškova za tu nabavku oružja.

Proces obnove naoružanja slovenačke vojske počeo je 10. jula kada je premijer te zemlje Robert Golob na NATO samitu u SAD najavio da Ljubljana planira da kupi od Finske borbena oklopna vozila točkaše Patrija AMV XP i da će taj posao biti finaliziran do kraja godine.

Premijer Slovenije nije rekao koliko Patrija njegova zemlja planira da kupi ali lokalni mediji tvrde da je ideja da se kupi 106 vozila za oko 700 miliona evra. Patrije dolaze kao zamena za otkazani plan da se 2022. godine kupi 45 oklopnih borbenih vozila Bokser, od nemačko-holandskog koncerna OCCAR.

U ovom momentu nije poznato ni to koliko Slovenija planira da nabavi francuskih haubica ili PVO sistema, jer pismo o namerama samo definiše spremnost da se krene u posao, dok će svi detalji biti poznati kada se završe pregovori.

Samohodna haubica Cezar, koja je po svom konceptu i karakteristikama uporediva sa srpskom Norom B52, postaje sve popularnija na svetskom tržištu naoružanja jer je samo tokom juna francuska vojna industrija uspela da je proda u još dve zemlje.

Prvo je Jermenija naručila dva artiljerijska diviziona, odnosno 36 komada dok je Estonija naručila 12 oruđa tog tipa koja treba da budu isporučena tokom 2025. godine, uz opciju da se ugovor proširi za još šest haubica.

Ta haubica je, kako tvrdi proizvođač, dokazala svoje kvalitete na bojištima Avganistana, Iraka i Malija, dok je ukrajinskoj vojsci omogućila da zadrži korak u intenzivnom artiljerijskom ratu sa ruskom vojskom, uz gubitke od "samo 10 odsto", za razliku od ostale samohodne artiljerije gde ti gubici prevazilaze i 30 odsto.

Cezar po želji kupca može biti montiran na šasiju kamiona sa tri ili četiri osovine (6x6 ili 8x8). Ima standardni NATO kalibar od 155 milimetara, maksimalni domet od 38 kilometara, brzinu paljbe od šest granata u minuti i mogućnost brze promene položaja, što je naročito važno u uslovima modernog ratovanja.

Laki prenosni raketni sistem PVO Mistral, koji Slovenija takođe želi za svoje oružane snage, namenjen je za uništavanje niskoletećih aviona, helikoptera i drugih letelica. U aktuelnoj varijanti (Mistral 3), raketa ima povećani domet i preciznost, kao i veću otpornost na ometanje.

Raketa za Mistral ima IC vođenje i leti brzinom od 2,6 maha. Ima domet od 500 metara do šest kilometara, dok po visini može da dejstvuje po ciljevima do tri kilometra. Bojeva glava je fragmentaciona, teži tri kilograma i napravljena je od legura volframa, što treba da obezbedi veći verovatnoću uništenja cilja.

Rakete Mistral 3 pre nekoliko godina kupila je i Srbija. Tada je saopšteno da je za Vojsku Srbije naručeno 18 sistema Mistral 3, sa ukupno 50 raketa.

(Beta, 18.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »