Sindikat Sloga traži da se povećanje minimalca radi na osnovu koncepta plate neophodne za život

Beta 18.07.2024

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" upozorili su danas da je aktuelna metodologija određivanja minimalne zarade u Srbiji, koja se temelji na nedefinisanoj potrošačkoj korpi, neadekvatna i ne odražava realne potrebe i troškove života radnika i pozivali da se o povećanju minimalca razgovara na "osnovu koncepta plate neophodne za život".

Kako se navodi u saopštenju sindikata, minimalna neto zarada od 49.864 dinara za 184 radna sata koliko iznosi za jul ove godine ne pokriva osnovne životne troškove, poput režija i hrane i "ispod je svakog kriterijuma dostojanstva radnika".

"Sloga" je pozvala učesnike Socijalno-ekonomskog saveta (SES) da prekinu razgovore o povećanju minimalne zarade na osnovu minimalne potrošačke korpe, koju su najavili i insistira da se razmatranje zarada vodi isključivo na osnovu koncepta plate za neophodan, dostojanstven život, "prakse koja se uspešno sprovodi u mnogim zemljama Evropske unije (EU)".

Rast cena životnih namirnica i osnovnih usluga, kako se dodaje, značajno premašuje povećanje plata, ostavljajući radnike, posebno penzionere u situaciji da biraju između osnovnih životnih potreba, uključujući hranu, lekove i plaćanje režijskih računa.

Iz Sloge su naveli da decenijama prisutan trend minimalnih zarada na tržištu rada, gde veliki broj radnika prima minimalac kao pravilo, a ne izuzetak, dovodi do siromaštva i masovnog iseljavanja radne snage u zemlje EU.

"Nama su potrebne stvarne promene koje će omogućiti svakom radniku u Srbiji da živi dostojanstveno, a ne samo da preživljava", piše u saopštenju.

Iz sindikata su podsetili da su potpisnici Deklaracije o plati za život, koju je inicirao Centar za politike emancipacije, a podržane od strane nekoliko sindikalnih organizacija i više od 20 organizacija civilnog društva.

(Beta, 18.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »