Lazović (ZLF): Nemačkim zvaničnicima preneli smo argumente protiv iskopavanja litijuma

Beta 19.07.2024

Poslanici zeleno levog fronta, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana razgovarali su danas sa sekretarkom Ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju Nemačke Franciskom Brantner i predstavnicima nemačke ambasade kojima su preneli stav da građani nemaju poverenja da će aktuelna Vlada Srbije u sprovođenju projekta Jadar poštovati evropske ekološke standarde.
 

Predsednik poslaničke grupe Zeleno levi front- Ne davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da je na sastanku koji je organizovan za vreme posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, nemačkim zvaničnicima preneli argumente protiv iskopavanja litijuma u ovom trenutku, sa ovakvom vlasti i ovakvim rizicima. {video1}

On je naveo da je iz izjava samog Šolca kao i nakon izjava nekih zvaničnika u Berlinu jasno da nema nikakvih novih konkretnih garancija koje dolaze od Nemačke da će se poštovati ekološki standardi.

"Kako će Nemačka garantovati da se u Srbiji poštuju zakoni? Aleksandar Vučić zna da nema većinsku podršku za ovajk projekat i  sada predstavlja Nemačku kao garanta", rekao je Lazović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije. {image2}

Preneo je da su prilikom nedavne posete Berlinu zvaničnici nemačke vlade na sva pitanja o mogućem kontaminiranju zemljišta u Srbiji ili standardima Rio Tinta, zainteresovane upućivali da se obrate Vladi Srbij, odnosno da pretpostavljaju kako se srpka vlast bavi tim pitanjima bezbednosti.

"Dakle treba da verujemo državi u kojoj institucije ne rade i zakoni nisu jednaki za sve, da će obuzdati interese tako velike kompanije kso što je Rio Tinto", pitao je Lazović.

On je istakao da su sagovornike obavestili kako je Ustavni sud doneo odluku o vraćanju projekta Jadar koja pogoduju investitioru i vladi koja ga promoviše, da je ukradena narodna inicijativa, da država hapsi ekološke aktiviste.

Na pitanje šta su sledeći potezi opozicije, Lazović je odgovorio da će na sve načine osporavati projekat Jadar i boriti se u skupštini, na akcijama, na protestima, kao i da smatra da neće biti lako.

 
  CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:    

(Beta, 19.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »