Koncert kineskog simfonijskog orkestra u Budimpešti u čast kinesko-mađarskih odnosa

Beta 25.07.2024

Koncert je bio deo aktivnosti povodom obeležavanja godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje u oktobru 1949. godine.

Omladinski simfonijski orkestar Guangdžou (GSIO) održao je 23. jula koncert u Mađarskoj državnoj operi u okviru proslave 75 uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Mađarske, piše Sinhua.

Koncert je započeo "Mađarskom rapsodijom br. 2" Franca Lista, koja je publiku uronila u bogat prikaz mađarskog narodnog života, a zatim su usledili "Srećan izlet"  Džao Lina, koncert za violončelo i pipu (kineski žičani instrument sa četiri žice), a zatim i  simfonijska uvertira "Momenti iz Pekinške opere" Čen Ćiganga, a završio svitom "Žar ptica"  Igora Stravinskog (1919).

Publika je sa velikim oduševljenjem uživala u koncertu pod dirigentskom palicom Đing Huan i toplim aplauzom nagradila sjajno izvođenje.

Koncert je bio deo aktivnosti povodom obeležavanja uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje u oktobru 1949. godine.

Omladinski simfonijski orkestar Guangdžoua, kao filijala Simfonijskog orkestra Guangdžoua, osnovan je 2011. godine i prvi je omladinski orkestar u Kini u okviru profesionalnog orkestra.

{Image2}

(Beta, 25.07.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »