Vojska proslavila svoju slavu Despota Stefana

Beta 01.08.2024

Vojska Srbije (VS) je danas u beogradskoj Crkvi Svetog Marka proslavila svoju slavu Svetog despota Stefana Visokog (Lazarevića).

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je liturgiju služio episkop lipljanski i vojni Dositej, uz "molitveno učešće" načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića i ministra odbrane Bratislava Gašića.

Vladika Dositej je rekao da je despot Stefan, sin kneza Lazara, bio hrabar u bitkama, mudar u diplomatiji, skroman i da su njegova duboka vera i odanost pravoslavlju iznedrile književnost i  arhitektonoska dostignuća čime je proslavio Srbiju.

"Živeo je u veoma teškim geopolitičkom okolnostima i u njima je uspeo ne samo da odbrani našu otadžbinu, nego i da je proširi", poručio je vladika Dositej, prenela je TV Hram.

Rekao je da je despot Stefan "bio pravi vožd našeg naroda".Vladika Dositej je diplomirao na Vojnoj akademiji 1995, službovao je u Kraljevu kao poručnik i često bivao u Manastiru Žiči, a potom otišao na Hilandar gde se zamonašio i kasnije završio i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

SPC je Crkvi Svetog Marka dodelila status vojnog hrama, a VS prvi put prošle godine proslavila Svetog despota Stefana Visokog kao svoju slavu. {Video1:}

(Beta, 01.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »