SAD podržava stav srpskih vlasti o kopanju litijuma

Beta pre 22 dana

Rudnik litijuma je prilika za Srbiju da produbi veze sa Evropskom unijom (EU) i pozicionira se kao lider u industriji koja će biti veoma važna u budućnosti, ali o tome da li će rudnika i biti treba da odluči narod u Srbiji, izjavio je u sredu pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse Džefri Pajat.
 
U intervjuu za Glas Amerike (VOA), Pajat je rekao da zapadne zemlje traže alternativu u snabdevanju litijumom jer u velikoj meri zavise od Kine.
 
Pajat je odgovorio i na tvrdnje iz Moskve da Zapad ruši vlast u Srbiji kroz proteste protiv litijuma i istakao da je situacija suprotna - da Amerika podržava vlast u Srbiji u vezi sa projektom Jadar i Rio Tinto.
 
"Ovo je važan projekat za SAD iz nekoliko razloga. Najpre, to je prilika da se prodube veze između EU i Srbije, što je cilj američke politike već godinama. Takođe, važan je deo našeg partnerstva sa EU kako bismo ubrzali energetsku tranziciju i kako bismo proizveli velike količine ključnih minerala potrebnih za ispunjenje cilja koji svi želimo - a to je smanjenje emisija ugljen-dioksida u našim ekonomijama", objasnio je Pajat.
 
Na pitanje VOA da li je projekat važan za Srbiju, Pajat je rekao da "o tome treba da odluči narod u Srbiji".
 
"Moje mišljenje je da je ovo generacijska prilika za Srbiju da se postavi na lidersku poziciju u industriji koja će biti jako, jako važna u budućoj konkuretnosti u SAD,  Evropi i izvan", naveo je.
 
On je rekao da su "svi isuviše zavisni od Kine, koja kontroliše veliki deo rudarenja i prerade ovih energetskih minerala".
Na pitanje kako komentariše optužbe iz Rusije da Zapad, kroz proteste protiv Rio Tinta, želi da destabilizuje situaciju i sruši vlast u Srbiji, Pajat je rekao da je to "potpuno besmisleno".
 
"Jasno je da postoji samo jedna zemlja koja je zainteresovana da drži Srbiju ranjivom i zavisnom. I poslednji put kad sam proveravao, to je bila Ruska Federacija", rekao je pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse.
 
(beta/cmg)

(Beta, 21.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »