Britanski Gardijan izvestio o pretnjama smrću srpskom aktivisti protiv kopanja litijuma

Beta pre 21 dana

Britanski list Gardijan izvestio je danas o pretnjama smrću upućenim naučnom saradniku Instituta ekonomskih nauka u Beogradu Aleksandru Matkoviću, koga opisuje kao jednog od ekoloških aktivista koji su na čelu demonstracija protiv otvaranja rudnika litijuma u ​​Srbiji.

List navodi da je Matković za prvu poruku, koja mu je upućena 14. avgusta oko ponoći preko aplikacije Telegram, pomislio da je šala. U toj poruci je pisalo "Pratićemo te dok ne nestaneš, ološu".

"Prvo sam mislio da se neko šali, ali sam tokom jutra dobio još jednu poruku, sa pitanjem 'kako ide borba protiv Rio Tinta', sa drugog nepoznatog profila, a aplikacija je prikazala da je udaljenost pošiljaoca 500 metara od mene", prenosi Gardijan Matkovićeve reči.

U tekstu se navodi da Matković živi u Beogradu, ali da je tada bio u Splitu kod prijatelja, i da mu je to sugerisalo da ga prate. Njegovu zabrinutost je dodatno pojačalo pominjanje kompanije Rio Tinto, čiji je plan da otvori rudnik litijuma vredan 2,4 milijarde dolara izazvao ogroman protest u Beogradu četiri dana ranije, dodaje list.

"Kada sam video kolika je udaljenost pošiljaoca, pomislio sam: 'Šta se dođavola dešava?' Ideja da me neko možda prati bila je jeziva, pa sam kontaktirao svog advokata, a oko sat vremena kasnije dobio sam treću poruku. Ovog puta je bilo veoma ozbiljno", naveo je Matković.

U trećoj poruci, na lošem nemačkom, pisalo je da "znaju za njegov odnos sa vođama pobune", navodi britanski list i dodaje da je Matković jedan od autora Jadarske deklaracije protiv iskopavanja litijuma, koju su aktivisti iz više zemalja potpisali u julu 2022. ispred sedišta Rio Tinta u Gornjim Nedeljicama.

"Znamo da sve potiče od tebe. I ako se budeš ponašao kako ne treba i onda negde nestaneš, mi ćemo te pratiti. Pratićemo te, a ti ne možeš ni da tražiš pomoć policije jer dobro znaš da ne možeš, veruj mi. Kloni se javnosti neko vreme ako želiš da nastaviš da pišeš i da dišeš. Ponašaj se besprekorno na društvenim mrežama. Moraš da shvatiš da treba da se plašiš za sebe i za svog malog brata", prenosi Gardijan sadržaj treće poruke.

Matković je tada prijavio pretnje beogradskoj policiji koja je otvorila istragu, navodi Gardijan uz pozivanje na prepisku u koju je imao uvid.

Nekoliko dana pre nego što je dobio pretnje smrću, Matković je objavio otvoreno pismo u opozicionom listu Danas u kojem se zalagao za alternativne oblike zelenog prevoza, navodi Gardijan.

List dodaje da su pitanja o kojima je reč složena i da imaju implikacije koje se protežu daleko izvan kancelarije javnog tužilaštva u Beogradu.

Kampanja protiv rudnika litijuma u ​​Srbiji mobiliše desetine hiljada ljudi već nekoliko godina, uključujući ultranacionaliste ljute zbog ekonomske integracije sa Zapadom, borce za životnu sredinu, levičare i lokalne meštane koji se plaše da će njihove podzemne vode biti otrovane, navodi list.

Gardijan navodi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje upozorio da te opozicione snage pripremaju "obojenu revoluciju".

(Beta, 22.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »