Pravnici SSP traže od kolega iz pravosuđa da zaštite građane i rade svoj posao

Beta pre 21 dana

Pravnici i advokati iz Resornog odbora za pravosuđe Stranke slobode i pravde (SSP) pozvali su svoje kolege koji rade u pravosuđu da se odupru režimu, da zaštite građane i njihova prava reagujući na korupciju, a ne samo progoneći aktiviste.

"Koliko je tužilaštvo i sudstvo zavisno od režima Aleksandra Vučića najbolje se vidi po tome što žmure na korupciju, kriminal, nasilje i laži u kojima se Srbija guši dok sa druge strane poslušno proganja aktiviste koji protestuju protiv kopanja litijuma.

Podsećamo kolege pravnike da režimi budu i prođu, ostajemo mi sa našim moralnim i etičkim normama", navedeno je u saopštenju koje je potpisalo 29 advokata i pravnika SSP.

Oni su ponovili kolegama da su dužni da reaguju po službenoj dužnosti na informacije o sistematskom uništavanju EPS i Telekoma, ugrožavanju životne sredine i zdravlja ljudi, nameštenim tenderima, pokradenim izborima, poklanjanju državne imovina i brojnim drugim dostupnim javnim informacijama.

"Podsećamo vas da je umesto okretanja glave na drugu stranu, dužnost svih koji rade u pravosuđu da zaštite građane i njihova prava. Tražimo od vas da vam časna profesija bude na prvom mestu. Kada se završi ova mračna etapa u istoriji pravosuđa, svako će odgovarati za ono što su uradili, ali i za ono što nisu uradili kako bi zaštitili Ustav, zakone i pravo u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

(Beta, 22.08.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »