Makron razgovarao sa predstavnicima levice o budućoj vladi Francuske

Beta pre 20 dana

Francuski predsednik Emanuel Makron sastao se danas sa liderima levičarskih partija, na početku dvodnevnih pregovora o formiranju vlade, prenosi Bi Bi Si (BBC).

Makron sledeći sastanak ima sa strankama koje čine njegovu koaliciju, a zatim sa liderima desničarskih republikanaca.

Vanredni izbori završeni početkom jula rezultirali su time da nijedna stranka nije samostalno mogla da formira većinu u parlamentu.

Levičarska koalicija Novi narodni front (Nouveau Front populaire) želi za premijera da imenuje malo poznatu lokalnu zvaničnicu Lisi Kaste, međutim malo je verovatno da će joj Makron poveriti mandat.

Dolazeći na razgovore sa predsednikom, Kaste je rekla da su došli da podsete predsednika da "poštuje izborni rezultat i izvuče zemlju iz paralize".

Ona je potom rekla da su ona i njene kolege zadovoljni što je predsednik shvatio da su francuski birači na izborima poručili da žele promenu političkog pravca.

"Ipak, čini se da je predsednik i dalje u iskušenju da formira svoju vladu. Rekli smo mu da formiranje  vlade pripada Novom narodnom frontu, političkoj sili koja je pobedila na izborima", izjavila je Kaste.

Lisi Kaste (Lucie Castets, 37) malo poznata Francuzima, je zvaničnica jedne pariske opštine za finansije i nabavke, a kao viša državna službenica je radila u borbi protiv poreske prevare i finansijskog kriminala,  bavila se unapređenjem javne službe i borbom protiv obaveznog penzionisanja sa 64 godine.

Njeni saradnici su rekli da ona ima "izuzetnu profesionalnu karijeru u službi države i lokalnih vlasti, s jakom posvećenošću poreskoj pravdi i borbi protiv utaje poreza".

(Beta, 23.08.2024)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »