Pojačana kontrola traktora u saobraćaju kod Kikinde

Beta pre 20 dana

Policija u Kikindi je najavila da će pojačano kontrolisati vozače traktora i drugih radnih mašina.

Policija je navela da su na teritoriji Kikinde u prethodne tri godine vozači traktora učestvovali u 18 saobraćajnih udesa u kojima je jedna osoba poginula, a 23 su povređene.

Ove godine se na putevima u Severnobanatskog okruga dogodilo 13 udesa u kojima su učestvovali vozači traktora, a analize pokazuju da su sedam oni i izazvali. Povređena su tri vozača traktora, piše u saopštenju Policije.

Policija je najavila sastanke s udruženjima poljoprivrednika i pozvala vozače traktora i radnih mašina da svetlosno-signalni uređaji vozila budu ispravni, da noću i u magli koriste žuto rotaciono svetlo, a i da priključci za radove budu označeni na propisan način.

Vozači tih vozila treba da poštuju Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, da imaju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, da vozilom ne upravljaju pod dejstvom alkohola, da se sa obradivih površina uključe na put tek kada se uvere da je to bezbedno, da na kolovoz ne nanose zemlju i blato, da im vozila budu tehnički ispravna, piše u saopštenju.

Policija je podsetila i da se na vozilu i prikolici može prevoziti onoliko osoba koliko je označeno u saobraćajnoj dozvoli i to na mestima koja su predviđena za to. U prikolici koju vuče traktor može se prevoziti najviše pet osoba, a tri u tovarnom prostoru motokultivatora.

Osobe koje se prevoze u tovarnom prostoru, ne smeju stojati, sedeti na stranicama karoserije, na nestabilnom teretu ili teretu koji prelazi visinu tovarnog sanduka.

Deca mlađa od 14 godina smeju se prevoziti samo u pratnji punoletnog lica, upozoreno je u saopštenju.

Upućen je i apel svim ostalim učesnicima u saobraćaju da posebnu pažnju obrate na traktore i druge radne mašine na koje mogu naići na putevima.

(Beta, 23.08.2024)

Kikinda »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »