General: Mađarska nastavlja učešće u misijama na Balkanu, sa Srbijom zajedničke vežbe i obuka

Beta pre 19 dana

 Mađarska je odlučna da nastavi učešće u zajedničkim aktivnostima NATO na Balkanu, uključujući KFOR na Kosovu, misiju EUFOR Altea u BiH i participaciju u Štabu NATO u Sarajevu a istovremeno, prioritet vojne saradnje sa Srbijom su zajedničke vežbe, školovanje i obuka, izjavio je načelnik Generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga (HDF) general-pukovnik Gabor Borondi. 

On je za portal Balkanska bezbednosna mreža ocenio da je važno održati stalnu prisutnost NATO-a i EU (i drugih međunarodnih organizacija) u regionu, jer će to, po njegovim rečima, pomoći da se izbegne bezbednosni vakum i da se podrži očuvanje sigurnog okruženja. 

"Za nas su posebno važni mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Naš cilj je vojnim sredstvima ojačati političke napore kako bismo olakšali evroatlantsku integraciju zemalja u regionu, što se ogleda u angažovanju naših snaga", rekao je načelnik Generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga.

Interes Mađarske za situaciju na prostoru bivše Jugoslavije potvrđuje činjenica da je general Ferenc Kajari bio komandant KFOR od oktobra 2021. do oktobra 2022. godine a da je drugi general iz te zemlje sada na čelu misije EUFOR Alteja u BiH. 

"Preuzimanje komande nad KFOR-om potpomognuto je povećanim mađarskim angažovanjem i bilo je priznanje našoj naciji i naglasilo je važnost Balkana za Mađarsku. Na temelju tog iskustva paralelno sa mađarskim predsedavanjem EU, preuzeli smo komandu EUFOR Alteja, misiji koju trenutno vodi general-major Laslo Stic", naveo je Borondi.

Mađarske odbrambene snage u sastavu KFOR trenutno imaju kontigent veličine bataljona koji čine dve pešadijske čete, logistička četa i komanda jedinice koja se zove Taktički rezervni bataljon. 

"Takođe imamo manje jedinice kao što su tim za vezu i posmatrače, medicinsko osoblje i izviđački vod. Sada u KFOR-u osoblje HDF je na svim nivoima rukovođenja i komandovanja", rekao je general.

Mađarska, po njegovim rečima, predano podržava i misije Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU i pridaje posebnu važnost kontinuitetu EUFOR Alteja u izvršavanju zadataka mandata – da održi bezbedno okruženje u Bosni i Hercegovini.

"Zato je imenovan komandant međunarodnih snaga iz HDF i obezbeđene su dodatne manevarske jedinice", dodao je Borondi. 

Na regionalnom nivou Mađarska ima posebno razvijenu vojno-vojnu saradnju sa Srbijom a po rečima generala, prioritetna područja bilateralne vojne saradnje su zajedničke vežbe, školovanje i obuka i stručna saradnja.

Borondi je kazao da se na godišnjem nivou održavaju sastanci načelnika dva generalštaba ali i da postoje neke praktične forme prijateljstva kao što su dve fudbalske utakmice godišnje između oficira Mađarske i Srbije. 

(Beta, 24.08.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »