BBC vesti na srpskom

Pomama za krastavcima na Islandu - zbog recepta na TikToku

Svi na Islandu jedu krastavac.

BBC News pre 18 dana
krastavac
Getty Images

Supermarketi na Islandu ostali su bez krastavaca nakon što je TikTok trend doveo do neviđenog porasta potražnje za ovim povrćem.

Pomamu je izazvalo to što je na društvenim mrežama u maloj nordijskoj zemlji masovno deljen recept za salatu od rendanih krastavaca, susamovog ulja, belog luka, pirinčanog sirćeta i čilija.

Recept je toliki hit da poljoprivrednici ne mogu da odgovore na povećanu potražnju, kažu za BBC iz islandskog udruženja farmera Horticulturists' Sales Company.

Iz lanca supermarketa - Hagkop - sumnjaju da povećana potražnje za krastavcima ima veze sa TikTok trendom, ali priznaju da se kupovina ovog povrća više nego udvostručila.

Iz udruženja poljoprivrednika kažu da ne uspevaju da odgovore na rastuću potražnju, ali se nadaju da će se snabdevanje vratiti u normalu „za nedelju dana ili otprilike toliko".

Kristin Linda Sveinsdotir, šefica udruženja poljoprivrednika, kaže da je TikTok recept „zaista popularan", a da su rasprodati i ostali sastojci za kulinarski recept.

Za sve je zapravo kriv kanadski Tiktoker Logan Mofit, nazvan „Dečko krastavac", koji deli nove recepte u kojima je glavni sastojak upravo ovo povrće.

„Ponekad je dovoljno da pojedete samo ceo krastavac", glavna je fraza influensera na početku njegovih brojnih video zapisa sa receptima.

Kreator sadržaja ima više od 5,5 miliona pratilaca i od jula skoro svakodnevno deli recepte za krastavce.

Onaj koji je izgleda najviše uticao na pratioce na Islandu sadrži susamovo ulje i pirinčano sirće, ali ponekad Logan dodaje i krem sir, avokado, pa čak i dimljeni losos.

Uprkos popularnosti ovog influensera, pojedini na Islandu su sumnjičavi da je baš on odgovoran za tekuće nestašice krastavaca u prodavnicama.

Iz lanca supermarketa Hagkop kažu za BBC da je na Islandu u ovo doba godine i inače velika potražnja za krastavcima.

Dok menadžer za prehrambene proizvode kompanije, Vignir Birgison, kaže da se prodaja sastojaka poput susamovog ulja i nekih začina „udvostručila" u prodavnicama, ipak dodaje i da ne veruje da je trenutna nestašica samo zbog TikTok trenda.

I šefica udruženja poljoprivrednika izražava određenu sumnju da je TikTok uticao na masovnu kupovinu krastavaca, navodeći da ima i drugih uzroka.

Pojedini uzgajivači krastavaca u ovo doba godine zamenjuju zasade krastavaca, koje još ne daju velike količine, rekla je ona.

Uz to, završava se đački letnji raspust i škole se pripremaju za početak nove školske godine, što dodatno opterećuje snabdevanje.

„Sve se dešava u isto vreme", primetila je Sveinsdotir, ali ipak dodaje da trend na društvenih mrežama jeste bitan razlog.

„Ovo je prvi put da smo doživeli ovako nešto", rekla je Sveinsdotir.

Dodala je da TikTok trend postao popularan ranije ovog leta, „kada je proizvodnja [krastavaca] bila u punom zamahu", nestašica ne bi ni bilo.

Poljoprivrednici na Islandu, koji ima blizu 400.000 stanovnika, proizvode oko šest miliona krastavaca, rekla je Sveinsdotir za BBC.

Kaže i da su ponosni količinom namirnica koju zemlja može da proizvede, uprkos često ekstremnim vremenskim uslovima.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 08.26.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »