Osnovno zdravstveno osiguranje u Kini pokriva više od 70 odsto seoskih klinika

Beta pre 17 dana

Više od 72 odsto seoskih klinika u Kini uključeno je u nacionalni sistem zdravstvenog osiguranja u sklopu nastojanja te zemlje da poboljša zdravstvene usluge u ruralnim područjima, pokazuju podaci Nacionalne uprave za bezbednost zdravstvene zaštite (NHSA).

Statistički podaci NHSA otkrivaju da trenutno širom Kine postoji 580.000 seoskih klinika, od kojih je oko 100.000 označeno za ustanove pokrivene osnovnim zdravstvenim osiguranjem. Uz to, za usluge koje pruža 320.000 klinika sada mogu da se nadoknade troškovi u opštinskim zdravstvenim centrima, prenela je agencija Sinhua.

Uključivanje seoskih klinika u kineski sistem zdravstvenog osiguranja ključna je mera za zadovoljavanje rastućih potreba ruralnog stanovništva za zdravstvenom zaštitom i za poboljšanje pristupa lečenju i lekovima za uobičajene bolesti, naveo je visoki zvaničnik NHSA u danas objavljenom saopštenju.

Kako bi osigurali da svako selo ima pristup uslugama zdravstvenog osiguranja, NHSA i Nacionalna zdravstvena komisija su krajem jula objavile zajednički dokument, u kojem obećavaju da će sve seoske klinike, koje ispunjavaju uslove, do kraja 2024. biti stavljene na listu institucija pokrivenih zdravstvenim osiguranjem.

Zvaničnik je takođe ukazao na napore koji se sprovode radi poboljšanja dugoročnog mehanizma koji sprečava da pojedinci završe u siromaštvu zbog bolesti, i radi proširenja pokrivanja osnovnog zdravstvenog osiguranja među ruralnim stanovništvom sa niskim prihodima.

(Beta, 26.08.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »