'Biti pred kamerama više nije razumno' - novinari koriste avatare da se spasu od vlasti Venecuele

Beta pre 16 dana

Četiri nedelje posle spornih izbora u Venecueli koja se strmoglavljuje ka potpunoj diktaturi pod predsednikom Nikolasom Madurom, novinari su smislili taktiku da izbegnu hapšenje zbog izveštavanja o tome: korišćenje veštačke inteligencije za izradu "avatara" - slike ili figure koja ih predstavlja, čime skrivaju identitet tokom izveštavanja o vestima koje režim smatra neprikladnim za objavljivanje, piše londonski "Gardijan".U dnevnim emisijama spikeri koje je napravila veštačka inteligencija, govore o predsednikovom postizbornom obračunu s protivnicima, aktivistima i medijima, ne dovodeći u opasnost novinare koji su autori vesti, a koje ti "avatari" predstavljaju.

Karlos Eduardo Huertas, direktor "Connectasa", kolumbijske novinarske platforme koja koordinira tu inicijativu, rekao je da je upotreba veštačke inteligencije odgovor na "progon i rastuću represiju koju naše kolege trpe u Venecueli, gde neizvesnost za bezbednost zbog obavljanja novinarskog posla... raste iz minuta u minut".

Huertas je rekao da je sve autoritarnija klima pod predsednikom Madurom čiji reizbor osporava opozicija, značila da "biti pred kamerom više nije tako razumno". Rešenje je bilo stvaranje "virtuelnih novinara" koji bi sakrili identitet reportera, autora vesti.

Inicijativa uključuje oko 20 venecuelanskih sajtova vesti i medija za proveru činjenica i oko 100 novinara. Oni dele sadržaj koji se pretvara u dnevne vesti koje čitaju "avatari" pod nazivom "La Chama" i "El Pana" što znači "Najbolja drugarica" i "Drugar".

U prvom TV-nastupu ovog meseca voditeljka "La Chama" je objasnila da se nadaju da će proširiti glas o tome šta se zaista dešava u Venecueli.

Dodala je: "Pre no što nastavimo – u slučaju da niste primetili – želimo da vas obavestimo da mi nismo stvarni", a zatim objavila najnoviju statistiku o Madurovom krstaškom ratu za iskorenjivanje neslaganja.

"Za manje od dve nedelje više od 1.000 ljudi je privedeno, a najmanje 23 ubijeno tokom protesta", rekla je "La Chama". Broj privedenih sada je veći od 1.400.

Naziv novinarskog projekta veštačke inteligencije "Operacion Retuit" (Operacija retvit), delimično ironično upućuje na naziv kojeg je Madurov režim dao svom oštrom obračunu sa protivnicima: "Operacion Tun Tun" (Operacija Kuc-kuc).

Među zatvorenicima je najmanje devet novinara, saopštio je venecuelanski novinarski sindikat SNTP. Jednog od njih - 26-godišnjeg sportskog reportera i fotografa Pola Leona, policija je uhvatila dok je slikao mirne proteste i optužen je za terorizam što se kažnjava sa do 30 godina zatvora.

Policija je u nedelju odvela istaknutu novinarku koja piše o estradi, Karmelu Longo, iz njenog doma u Karakasu čim je otpuštena iz provladinog lista "Ultimas Noticias".

Potrebu za vestima u virtuelnoj stvarnosti je lako razumeti s obzirom na političku hladnoću koja se sručila na Venecuelu od kada je Maduro prvi put izabran 2013. godine, a koja se pogoršala poslednjih dana, piše "Gardijan".

"Izvori ne govore. Novinari su primorani da rade anonimno, ponekad krijući se, skrivajući svoj identitet iz straha od odmazde države. Nalozi na društvenim mrežama su utihnuli... vitalni delovi ekosistema vesti, kao što je platforma X, su blokirani", izvestio je prošle nedelje vebsajt "Caracas Chronicles" koji piše o Venecueli.

Ovog meseca bivši šef državnog emitera VTV, Vladimir Vilegas, izjavio je da je oko 100 njegovih zaposlenih otpušteno pošto su u njihovim "WhatsApp" četovima nađene poruke koje se smatraju neprijateljskim prema vlasti.

Druga TV-epizoda "Operacion Retuit" bavila se posebno opasnom temom s obzirom na ozbiljnost mera države: osporila je pokušaje zvaničnika da se za mnoge pogibije posle izbora okrivi opozicija za koju Maduro tvrdi da je pokušala da izvede fašistički puč.

Suprotno tim tvrdnjama države, kolektivna novinarska istraga "Operacion Retuit" ukazuju da su za te smrti u velikoj meri odgovorne snage državne bezbednosti.

"Sve žrtve su ubijene vatrenim oružjem, a po rečima svedoka, počinioci su policajci, vojnici ili paravojne grupe 'Colectivos' ", rekao je gledaocima muški avatar "El Pana".

Njegova kovoditeljka "La Chama" je rekla da je većina žrtava mlađa od 30 godina, a da je ubijen i 15-godišnji tinejdžer. "Oni su iz radničkih zajednica i bili su berberi, domari, studenti, građevinski radnici, ulični prodavci, taksisti na motociklu i sportski treneri", dodao je avatar konstatujući da je "za samo nekoliko dana... najmanje 15 dece postalo siročad".

Huertas, kolumbijski novinar, uporedio je svoje venecuelanske kolege sa vatrogascima koji rizikuju živote za demokratiju.

"Ako postoji požar, želite da vidite vatrogasce na licu mesta. Sada je požar (u Venecueli) i prisutni su mnogi vatrogasci", rekao je on, odajući poštovanje tim talentovanim i posvećenim novinarima.

Uprkos opasnostima, "(oni) su tamo na prvoj liniji fronta, rade posao koji je potreban društvu", rekao je Huertas za "Gardijan".

(Beta, 28.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »