Predsednik Francuske Makron u dvodnevnoj poseti Srbiji

Beta pre 15 dana

Predsednik Francuske Emanuel Makron u četvrtak dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će s predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati o brojnim temama.

Makronu će predsednik Srbije prirediti svečani doček ispred Palate "Srbija", a potom će dvojica predsednika imati sastanak.

Posle sastanka Makrona i Vučića, predstavnici Srbije i Francuske potpisaće više bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice lidera.

Makron će u petak u Novom Sadu posetiti Galeriju Matice srpske i održati govor na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji, a na kraju posete Srbiji otkriće ploču povodom završetka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

Jelisejska palata je saopštila da će Makron u Beogradu potvrditi podršku evropskim integracijama Srbije i da će njegova poseta biti prilika da sa Vučićem razgovara i o ekonomiji, zdravstvu, energetici, kulturi i veštačkoj inteligenciji.

Očekuje se da Makron i Vučić razgovaraju o podršci Francuske Srbiji u tranziciji ka zelenoj ekonomiji, o učešću francuskih kompanija u gradnji metroa u Beogradu, o beogradskom aerodromu i drugim temama.

Jedna od važnijih tema susreta biće nastojanje Srbije da kupi francuske višenamenske borbene avione "rafal", o čemu su dve strane razgovarale i u aprilu, tokom Vučićeve posete Parizu.

Vučić je ranije kazao da je u pitanju ugovor koji bi mogao da iznosi nekoliko milijardi evra, ali nije precizirao o kom broju aviona je reč.

"Većina naših aviona, ako ne i svi, svi naši avioni presretači i svi naši borbeni avioni došli su iz Rusije. Sada moramo da promenimo navike i sve ostalo da bismo pripremili našu vojsku", naveo je.

Vučić je rekao da Srbija radi i na postizanju sporazuma sa francuskom elektrokompanijom kako za 10 godina ne bi imala problema sa električnom energijom.

Kada je 8. i 9. aprila boravio u Parizu, Vučić je ispred Jelisejske palate hvalio Makrona, ali je i osporio njegove navode da su i Beograd i Priština "ponešto učinili" u dijalogu, navodeći da kosovske vlasti nisu učinile ništa.

Francusko-srpski odnosi su prolazili kroz različite faze, a obe strane ih danas opisuju kao prijateljske.

Srbija i Francuska imaju razvijenu ekonomsku saradnju. Više od 80 odsto francuskih investicija na Zapadnom Balkanu je u Srbiji. Srbija sa Francuskom godišnje razmeni robu i usluge vredne više od dve milijarde evra. U Srbiji posluje više od 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju oko 12.000 radnika.

Vučić i Makron su se poslednji put sreli uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, na prijemu u Jelisejskoj palati koji je predsednik Francuske priredio za brojne svetske lidere.

Makron je prvi put bio u zvaničnoj poseti Srbiji u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. (beta/cmg)

(Beta, 29.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »