Ivković: Teško je zamisliti da je pokret 'Kopaćemo' organizovan bez koordinacije sa SNS

Beta pre 15 dana

Istraživač Centra savremene politike (CSP) Aleksandar Ivković ocenio je danas da je teško zamisliti da je novoosnovani pokret "Kopaćemo" organizovan bez koordinacije sa Srpskom naprednom strankom (SNS), kao i da će "služiti da odvlači pažnju protivnicima iskopavanja litijuma".Ivković je za list "Danas" kazao da su pokretu "Kopaćemo", koji je osnovala, za sada anonimna grupa građana, podršku na društvenoj mreži Iks dali članovi vladajuće stranke.

"Zanimljivo je da je osnivanje organizacije najavljeno istog dana kada je održan sastanak predstavnika vlasti i naučne zajednice. Moguće je da ovo ilustruje dve komplementarne strategije vlasti", rekao je on.

"Sa jedne strane, pokušaće da pridobije poverenje javnosti, uključujući i sopstvenih birača, kroz dijalog sa naučnicima", a s druge, "služiće da odvlači pažnju protivnicima iskopavanja litijuma sukobljavajući se sa njima, praveći performanse i slično", kazao je Ivković.

Kako je rekao, dok vlast bude radila na širenju podrške iskopavanju litijuma, deo energije protivnika biće potrošen u sokobu sa pokretom "Kopaćemo" i možda još nekim, "sličnim pojavama".

Za sada anonimna grupa građana, saopštila je u sredu da je osnovala pokret "Kopaćemo", navodeći da je on nastao kao "odgovor na rastući talas dezinformacija i manipulacija koje prete da zaustave projekat 'Jadar'".

(Beta, 30.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »