EPuS: Budimir Lončar unapredio položaj SFRJ i zalagao se za pomirenje jugoslovenskih naroda

Beta pre 12 dana

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) saopštio je danas da će poslednji ministar spoljnih poslova SFR Jugoslavije Budimir Lončar ostati upamćen kao politički delatnik koji je doprineo unapređenju međunarodnog položaja tadašnje države i koji se u vreme njenog raspada i kasnije zalagao za traženje razumnih rešenja i pomirenje između jugoslovenskih republika i naroda.

Povodom jučerašnje smrti Lončara u 101. godini, EPuS je naveo da će ostati u sećanju kao uspešan diplomata i politički delatnik čija karijera i delovanje u duhu tolerancije i otvorenosti mogu da služe kao primer i inspiracija i za buduće generacije diplomata iz regiona.

"Sa tugom smo primili vest o smrti uglednog diplomate i poslednjeg saveznog sekretara inostranih poslova SFRJ Budimira Lončara. Upućujući izraze dubokog saučešća njegovoj porodici, želimo da istaknemo da će Budimir Lončar biti zapamćen kao diplomata i politički delatnik koji je ličnim angažmanom značajno doprineo unapređenju međunarodnog položaja tadašnje SFR Jugoslavije i koji se i u teškim vremenima raspada zemlje i međunacionalnih sukoba, kao i nakon toga, zalagao za traženje razumnih rešenja i pomirenje između jugoslovenskih republika i naroda", naveo je EPuS.

Lončar je, između ostalog, bio inicijator ili je pružio znatan doprinos u organizaciji brojnih važnih međunarodnih skupova, poput samita Pokreta nesvrstanih zemalja, Konferencije za evropsku bezbednost i saradnju (KEBS), konferencija ministara Balkanskih zemalja i mnogih drugih, dodaje EPuS.

Ta nevladina organizacija iz Beograda podseća da je Lončar bio i inicijator predloga za sklapanje novog sporazuma o pridruživanju Jugoslavije Evropskoj ekonomskoj zajednici, "u okviru nastojanja da se u burnom vremenu raspada istočnog bloka unapredi položaj Jugoslavije".

"Nastojanja iz tog perioda o uključivanju celog našeg prostora u evropsku integraciju značajna su i nastavljaju se i danas. U tom smislu, Lončar je podržavao ciljeve Evropskog pokreta u Srbiji, kao i aktivnosti Foruma za međunarodne odnose EPUS", navodi se u saopštenju.

Lončar, pripadnik partizanskog pokreta u Drugom svetskom ratu, pronađen je juče mrtav u mestu Preko, na ostrvu Ugljan u Zadarskom arhipelagu, gde je i rođen 1. aprila 1924. godine.

(Beta, 02.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »