Ponoš: Kada izvozite municiju zaraćenim stranama, onda vi niste neutralna zemlja

Beta pre 12 dana

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) i nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš ocenio je danas, govoreći o srpskom naoružanju koje završava u Izraelu i Ukrajini, da zemlja koja izvozi municiju zaraćenim stranama, onda to nije neutralna zemlja.

"Izrael nije direktno naš region, ali kad izvozite municiju u Ukrajinu, onda to i te kako ne pokazuje da ste vi neutralna zemlja. Vi ste se itekako opredelili i držite to skriveno od domaće javnosti, pre svega, od glasačkog tela", rekao je Ponoš za televiziju N1.

Prema njegovim rečima, izvoz naoružanja i municije u miru, a posebno u ratu, trebalo bi da bude odraz spoljne politike, ali da to što radi Srbija nije odraz zvanične spoljne politike.

"To nije politika koja je kandidovana na izborima i s kojom je Srpska napredna stranka (SNS) dobila te izbore. Oni to rade tajno, oni neće da obaveste javnost o tome, ni stručnu, ni novinarsku, pa ni skupštinsku javnost o tome što rade. Mi o tome sad znamo posredno, prateći letove aviona i posebne informacije", ocenio je on.

Ponoš smatra i da se na taj način "izigrava neutralna spoljna politika, a snabdeva jedna strana u ratu", kao i da Srbija od toga ima "neke" spoljno-političke koristi, ali da je ekonomska korist "sumnjiva".

"Ja ne vidim da vojna industrija od toga nešto mnogo profitira, da su plate porasle, da je broj nesreća u vojnim fabrikama manji. Ništa od toga. Da li smo mi od toga što sada nešto izvozimo Izraelu, dobili otpis eventualno dugova za onaj satelit, 10 odsto? Nismo. Neko je dobar od toga, ali ne narod. Ovo nije odraz zvanične spoljne politike zemlje, jer ova zemlja ima privatnu spoljnu politiku", ocenio je predsednik stranke SRCE.

Novinar BIRN-a Saša Dragojlo za N1 navodi da je tokom 2024. Srbija Izraelu isporučila nekoliko pošiljki naoružanja, čija je vrednost ukupno 23,1 milion evra, što je, prema njegovim rečima, povećanje 20 puta u odnosu na prošlogodišnji izvoz u tu zemlju.

Ta cifra, kako je dodao Dragojlo, nije velika kada se uporedi sa izvozom u Ukrajinu, gde je Srbija, prema podacima Fajnanšel tajmsa (Financial Times), od početka rata u toj zemlji izvezla naoružanje vredno oko 800 miliona evra.

(Beta, 03.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »