Forum kinesko-afričke saradnje podstiče modernizaciju Kine i Afrike

Beta pre 9 dana

Samit u okviru Foruma kinesko-afričke saradnje, koji je bio otvoren 5. septembra u Pekingu, podstiče modernizaciju Kine i Afrike, piše Kineska medijska grupa (CMG).Kineski predsednik Si Đinping je na ceremoniji otvaranja predložio da se bilateralni odnosi Kine sa svim afričkim zemljama koje su uspostavile diplomatske odnose povećaju na nivo strateških odnosa, kao i da se podignu na svevremensku zajednicu sa zajedničkom budućnosti.

U isto vreme, Si je pozvao da Kina i Afrika zajedno rade na realizaciji „šest glavnih oblasti modernizacije“ i najavio deset glavnih akcija partnera, što dodatno razjašnjava pravac puta ka modernizaciji Kine i Afrike.

Ovaj samit u Pekingu je još jedna prekretnica u kinesko-afričkoj saradnji u novoj eri.

Predsednik Bocvane  Mokgvetsi Masisi je naglasio da je danas istorijski trenutak u odnosima Afrike i Kine i ocenio da su nove mere koje je predložio predsednik Si značajne za razvoj Afrike.

Kakvu sliku predstavljaju modernizacije koje sprovode Kina i Afrika? Poštena i razumna modernizacija, otvorena i obostrano korisna modernizacija, modernizacija od interesea za ljude, pluralistička i inkluzivna modernizacija, modernizacija sa ekološkom promocijom, mirna i bezbedna modernizacija, po njegovim rečima, odgovori su koje je Kina dala na ovom samitu.

Na samitu je istaknuto da je proces modernizacije zapadnih zemalja doneo duboku patnju većini zemalja u razvoju, a Kina i Afrika su patile od ugnjetavanja kolonijalizma, dakle, postoji duboko razumevanje da modernizacija nije jednaka vesternizaciji.

Dugoročne podrške Kine Africi pokazuju da je Kina iskreno podržavala razvoj Afrike, uložila napore da pomogne Africi da ojača svoje mogućnosti u nezavisnom razvoju kako bi afrički narodi mogli imati koristi od kinesko-afričke saradnje.

(Beta, 06.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »