Ekonomija fokus Trampovog mitinga u Viskonsinu, jednoj od 'kolebljivih država'

Beta pre 9 dana

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp danas je u poseti saveznoj američkoj državi Viskonsin, jednoj od takozvanih "kolebljivih država" (swing states) koje odlučuju ishod izbora.

Fokus Trampovog mitinga u uglavnom ruralnom delu federalne jedinice u kojoj nekada pobeđuju demokrate, a nekada republikanci, je ekonomija.

Prethodnih dana, posebno uoči prvog televizijskog duela sa demokratskom kandidatkinjom, Tramp i Kamala Haris sve više govore o svojim planovima za ekonomiju zemlje.

Tramp obećava da će predvoditi ono što je nazvao "nacionalnom ekonomskom renesansom" koju će postići povećanjem carina, smanjenjem propisa za povećanje proizvodnje energije i korporativnim porezima za kompanije koje proizvode u SAD.

Haris je ove nedelje pozvala na povećanje stope korporativnog poreza, ukidanje oporezivanje prihoda od socijalnog osiguranja i proširenje poreskih olakšica za mala preduzeća kako bi se promovisalo preduzetništvo.

I Haris i Tramp su ove godine bili česti posetioci Viskonsina, države u kojoj je na četiri od prethodnih šest predsedničkih izbora odlučivalo manje od procentnog poena.

Nekoliko izbornih anketa birača Viskonsina sprovedenih nakon povlačenja predsednika SAD Džozefa Bajdena iz izborne trke pokazalo je da su Haris i Tramp u tesnoj trci.

Demokrate smatraju da je Viskonsin jedna od država "plavog zida", koju čine države u kojima je ta partija pobedila na svim predsedničkim izborima od 1992. do 2012. godine i da je opet moraju osvojiti.

Tramp je svoju ekonomsku poruku izneo u gradu Mosini u centralnom Viskonsinu, sa populacijom od oko 4.500 ljudi. Nalazi se unutar pretežno ruralnog 7. okruga Viskonsina, pouzdano republikanskoj oblasti.

Demokrate se oslanjaju na ogromnu izlaznost u dva najveća državna grada Milvokija i Medisona kako bi se suprotstavili snazi republikanaca u ruralnim oblastima kao što su i predgrađa Milvokija.

Tramp mora da dobije glasove na mestima kao što je Mosini da bi imao bilo kakvu šansu da smanji prednost demokrata u urbanim sredinama.

(Beta, 07.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »