Komemoracija povodom smrti Bore Đorđevića: Čačanin, Srbin pa tek onda roker

Beta pre 9 dana

Komemoracija povodom smrti rok muzičara Borisava - Bore Đorđevića (1952-2024) održana je danas u Velikoj sali Kulturnog centra u Čačku.

Pred mnogobrojnim Čačanima, porodicom, prijateljima, članovima rok grupe "Riblja čorba" i drugim muzičarima gradonačelnik Milun Todorović rekao je da je Bora Đorđević uvek govorio da je "prvo Čačanin, pa Srbin, pa tek onda roker".

Todorović je dodao da je Bora pre dve godine sam odabrao svoje grobno mesto na čačanskom groblju i da je tada rekao da je to mesto dobro "zato što ima veliki parking pa će moći da dođu ljudi, da se parkiraju, a moći će da dođu i bajkeri".

Stalni član grupe Riblja čorba Nikola Zorić rekao je da je pre tri godine Bora napisao pesme za poslednji album Riblje čorbe, neobjavljenu "Ljubav i smrt" što je zaveštanje Bore Đorđevića.

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković oprostio se u ime predsednika Srbije od Bore-Čorbe, za koga je rekao da je bio "muzičar, pesnik i patriota".

"Bora je istinski živeo ono što je pevao, a mi smo u tim pesmama učili o životu", rekao je Selaković.

Na komemoraciji su govorili i osnivač YU grupe Žika Jelić, karikaturista Jugoslav Vlahović, član grupe "Riblja čorba" Miroslav Vicko Milatović, kao i Goran Milojević, predsednik Udruženja građana "Kerber" u Banjaluci čiji je Bora Đorđević bio počasni predsednik.

Govorili su i osnivač grupe "Legende" Zoran Dašić, bivši bokser i Borin kum Miodrag Perunović, Borin prijatelj Goran Bojović i folk pevač Miroslav Ilić.

Bora Đorđević je rođen u Čačku 1. novembra 1952. godine, gde je učio osnovnu školu i počeo gimnaziju, dalje se školovao i imao muzičku karijeru u Beogradu, a umro je pre tri dana u Ljubljani gde se preselio i gde su ga u bolnici, kako je objavljeno, lečili od teške upale pluća.

Sahrana je danas u 14.00 časova na Gradskom groblju u Čačku.

(Beta, 07.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »