U Beogradu danas Prajd šetnja

Beta pre 9 dana

Manifestacija "Beograd Prajd", koja se ove godine održava pod sloganom "Ponos su ljudi", danas će biti održana u Beogradu, a okupljanje pred tradicionalnu Prajd šetnju počeće u 16 sati u parku Manjež.Sama šetnja, kako su najavili organizatori, počeće u 17 sati i od parka Manjež kretaće se Nemanjinom do Vlade Srbije, zatim kroz Kneza Miloša, Kralja Milana, pa pored Trga Nikole Pašića i Skupštine Srbije i nazad kroz Kneza Miloša ka parku.

Ulazni punktovi za ovogodišnji Prajd biće otvoreni od 16 do 17 sati i nalaziće se u Prizrenskoj ulici kod hotela "Moskva", na raskrsnici Resavske i Birčaninove, na raskrsnici Resavske i Mišarske, kao i u Kralja Milana kod Trga Slavija.

Nakon šetnje, u 18 sati, ponovo će biti otvorena dva punkta za ulazak na koncerte - na raskrsnici Resavske i Masarikove i na raskrsnici Nemanjine i Kralja Milutina, koji će biti otvoreni do 22 sata

"Ulaz na Prajd je otvoren za sve građane i građanke, ne postoji unapred predviđen spisak učesnika i učesnica", naveli su organizatori.

Nakon šetnje, u parku Manjež su planirani i tradicionalni koncerti, a između ostalih nastupiće Bojana Vunturišević, Raiven, Iva Lorens, Zoi, Zorja, Kat Dosa i Tijana Bogićević.

Kuma ovogodišnjeg Prajda je pevačica Zejna Murkić, dok je Sunnoka kraljica Prajda.

Organizatori su apelovali na učesnike da izbegavaju konflikte sa pripadnicima bezbednosnih službi i potencijalnim kontra-demonstantima, kao i da pri dolasku na manifestaciju ne ističu LGBTI+ obeležja, već da ih istaknu tek po dolasku u park.

Manifestacija "Beograd Prajd" godinama ističe iste zahteve, navodeći da ih država godinama ne ispunjava, a da oni samo predstavljaju prvi korak ka ravnopravnijem i pravednijem društvu.

"Zahtevi Beograd Prajda nisu se menjali godinama. Nažalost, država nijedan od njih nije ispunila, a mi svake godine podsećamo da je njihovo uvažavanje samo prvi korak ka ravnopravnijem i pravednijem društvu. Zahtevi Beograd Prajda su zahtevi LGBTI+ zajednice da žive kao i svi ostali gradđani ove zemlje. Ponos su ljudi", naveli su organizatori.

Podsetili su da su među zahtevima usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, brza i adevkatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici, kao i usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBTI+ zajednicu.

Organizatori traže i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, obrazovanje i edukaciju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, besplatnu i lako dostupnu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu (PrEP i PEP), kao i da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da po hitnom postupku izvrši standardizaciju usluge – terenski saradnik.

Nedelja ponosa, koja je počela u ponedeljak 2. septembra, i u okviru koje je održano više desetina događaja, u nedelju u 19 sati će biti završena događajem "Veče kratkih kvir filmova" u Kulturnom centru Grad.

(Beta, 07.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »