Tusk osudio Nemačku zbog povratka kontrole na granicama

Beta pre 9 dana

Poljski premijer Donald Tusk je danas kritikovao odluku Nemačke da ponovo uvede kontrolu na kopnenim granicama sa svim susedima što je ocenio kao ukidanje velikog dela šengenskog prostora zbog nemačkih unutrašnjih problema.

Tusk je najavio hitne konsultacije s pogodjenim susedima Nemačke da bi se uz pomoć Evropske unije sprečilo sprovođenje te odluke.

Kontrole na svim granicama Nemačke trebalo bi da počnu u ponedeljak, 16. septembra.

"Ne možemo da pristanemo na postupanje s kraja na kraj: jednom zatvaramo granice za sve, a posle ih odjednom otvaramo svima. To je de fakto ukidanje šengenskog prostora u velikim razmerama. Takvi koraci su za Poljsku neprihvatljivi. Uopšte ne sumnjam da je povod za tu odluku unutrašnjopolitička situacija u Nemačkoj, a ne naša politika prema nelegalnoj migraciji", kazao je Tusk u Varšavi na savetovanju poljskih ambasadora.

"Poljskoj nije potrebno jačanje kontrole na našim granicama, već pojačano učešće zemalja kao što je Nemačka u zaštiti spoljašnjih granica EU. Nama je potrebno razumevanje, više sredstava i priznanje da naša politika na istočnim granicama mora da bude i evropska politika", rekao je Tusk.

Premijer je rekao da se nada da će pritisak EU i suseda Nemačke naterati zvanični Berlin da koriguje odluku.

"Poljskoj danas ne treba da joj iko drži predavanja. Bili smo najdoslednija zemlja koja je upozoravala na lakomislene odluke kako prema Rusiji i Ukrajini, tako i politici prema nelegalnoj migraciji", rekao je Tusk.

Poljski premijer je poručio da je njegova vlada garant da se borba protiv nelegalne migracije nikada neće pretvoriti u ksenofobnu politiku, da neće upasti u zamku populizma i autoritarnih tendencija, a rekao je i da ne veruje u mit da su demokratija i ljudska prava nespojivi sa oštrom odbranom državnih granica.

Vlada Nemačke naložila je u ponedeljak kontrolu na svim kopnenim granicama, čime je proširila tu meru koju je već imala na nekim granicama, a kao razlog je navela - ilegalne migracije i zaštitu od ekstremističkih pretnji.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je saopštila da je obavestila Evropsku uniju o novom režimu na prelazima na kopnenim granicama sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danskom koji će od 16. septembra trajati šest meseci. Restriktivne mere već su na snazi na granicama Nemačke sa Poljskom, Češkom, Austrijom i Švajcarskom.

"Dok ne dođemo do snažne zaštite spoljnih granica Evropske unije kroz novi Zajednički evropski sistem azila, moramo dodatno ojačati kontrole naših nacionalnih granica", rekla je Fezer.

Po njenim rečima, Nemačka je od oktobra prošle godine odbila zahtev više od 30.000 ljudi da pređu njene granice.

Koaliciona vlada nemačkog socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca je pod pritiskom da se snažnije suprotstavi nelegalnim migracijama.

Nemačka je od 2015. godine primila ogroman broj izbeglica sa Bliskog istoka, ali se njene vlasti sada suočavaju sa sve većim političkim otporom i jačanjem podrške ekstremno desničarskoj, anti-imigrantskoj stranci "Alternativa za Nemačku" (AfD).

(Beta, 10.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »