Vučević: Situacija za Srbe na KiM će biti sve gora jer idu izbori

Beta pre 4 dana

Predsednik Vlade Miloš Vučević rekao je danas da su pred Srbijom "izazovni dani", imajući u vidu šta se dešava na Kosovu i Metohiji i, kako je naveo, svu zluradost, besmisao i krajnji cilj Aljbina Kurtija, a to je etničko čišćenje.

Vučević je, gostujući u Jutarnjem dnevnika RTS, istakao da Kurti svaki dan napada srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji i da neće prestati, već će situacija, zbog kosovskih izbora koji će biti održani u februaru 2025, "biti sve gora i gora po Srbe".

"Kurti nema šta da ponudi, ni ekonomsku politiku, ni puteve, ni Ekspo, ništa, i onda mu je udar na Srbe na KiM jedina politika", istakao je Vučević.

Naglasio je i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić kasnije danas govoriti o odlukama vlasti, a u vezi s tim kazao je da je "mir na prvom mestu".

"Međunarodna zajednica deklarativno osuđuje poteze Aljbina Kurtija, ali nemam utisak da je neko spreman suštinski oštrije da reaguje protiv njega", podvukao je Vučević.

Premijer je dodao i da se ušlo u finalnu fazu razgovora i razmišljanja da li vratiti vojni rok ili ne.

"Mi smo spremni da ga vratimo ako se postigne društveni dijalog. Veliki je to posao, ali smo spremni", rekao je Vučević.

Istakao je i da je predlog da vojni rok traje 75 dana, odnosno 60 dana obuke i 15 dana vežbi. "To nije nikakvo spremanje za rat, kao što neki pokušavaju da predstave", rekao je Vučević.

Naglasio je i da bi profesionalni sastav i dalje bio udarna snaga Vojske Srbije.

Kada je reč o rudarenju litijuma, premijer je rekao da će dijalog sa svim stranama biti nastavljen, i sa stručnom javnošću, i pre svega, sa građanima.

"Nama je najbitnije da vidimo da li bi taj projekat mogao da dovede do ugrožavanja života i životne sredine. Ako se utvrdi da će biti štetan, ništa od rudarenja", podvukao je Vučević.

Kazao je i da se nada da će prosvetni radnici odustati od najavljenog štrajka jer je Vlada u pregovorima ponudila dobar predlog.

"Naš predlog je da od 1. janura plata prosvetnim radnicima bude povećana najviše od svih u javnom sektoru, za čak 50 odsto više od ostalih, i da početna plata u prosveti bude otprilike na nivou prosečne plate u zemlji, kazao je Vučević.

"Mislim da smo tu negde", rekao je.

Premijer je ukazao i da država nema "beskrajno novca". "Moraju toga da budu svesni. Ne možemo da ugrozimo mikroekonomsku bezbednost ispunjavanjem njihovih želja. Moramo da se nađemo na sredini", zaključio je Vučević.

(Beta, 13.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »