Dačić na kraju posete Kini: Dogovoren niz aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova

Beta pre 3 dana

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je u završnici višednevne posete Kini da je dogovoren niz aktivnosti u toj oblasti, koje će se u narednom periodu realizovati i najavio skoriju posetu ministra javne bezbednosti Kine Vang Sjaohonga Srbiji.

"Imali smo i niz praktičnih aktivnosti, vežbu specijalnih policijskih jedinica Srbije i Kine u Guangdžouu i isto tako imamo veoma uspešnu akciju međusobnih patrola kineske i srpske policije, o čemu su pisale i najveće kineske novine i pokazale sliku", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, rezultat ove posete, kao i susret sa prvim čovekom Hong Konga Li Kačiuom, je i otvaranje novog prostora za saradnju sa ovim Specijalnim administrativnim regionom Kine koji usled svoje velike ekonomske snage predstavlja jedan od najvećih svetskih finansijskih i trgovinskih centara.

„Prvi put smo mi iz vlasti u Srbiji imali kontakt sa vlastima Hongkonga, koji je ekonomsko i svetsko čudo, koji ima godišnji BDP veći od 360 milijardi dolara. Nalazi se među tri ili četiri najveća finansijska, pomorska, a svakako je najveći trgovinski centar u svetu", rekao je Dačić.

Ministar je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozvao izvršnog direktora Kačiua da poseti Srbiju čime bi se, kako je istakao, otvorilo novo poglavlje u saradnji jer je cilj Srbije brz ekonomski razvoj poput razvoja Hong Konga i nekih drugih država u Aziji.

Ministar Dačić se osvrnuo i na veoma dobre razgovore koje je u Šendženu imao sa Džang Jongom, predsednikom kompanije "Huavej" za saradnju sa javnim sektorom i vladama koja je, prema ministrovim rečima, strateški partner u razvoju infrastrukturne i informaciono-tehnološke logistike za MUP i za građane Srbije.

Dačić je, takođe, najavio da će od 1. oktobra biti otvorena i direktna avionska linija za Guangdžou, a linija za Šangaj u novembru.

(Beta, 14.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »