Gašić: Ne prodajemo oružje zaraćenim stranama, ako se vrati vojni rok sledeće godine prvi regruti

Beta pre 4 dana

 Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da Srbija od početka sukoba Rusije i Ukrajine nije ugovorila ni realizovala isporuku bilo koje vrste naoružanja i vojne opreme nijednoj od zaraćenih strana i pri toj poziciji će ostati sve dok traje oružani sukob između te dve države.

"Moram da napomenem da naša zemlja poštuje sve međunarodne propise u trgovini i izvozu naoružanja i vojne opreme i nastaviće da proizvodi i da prodaje proizvode svoje odbrambene industrije svima koji su dozvoljeni krajnje korisnici", rekao je Gašić, u intervjuu za današnju Politiku na pitanje o medijskim izveštajima da proizvodi Odbrambene industrije Srbije stižu do Ukrajine i Izraela.

On je rekao da, kad je reč o izvozu naoružanja i vojne opreme, "s vremena na vreme iz raznih centara moći a i od pojedinaca, po ustaljenom klišeu", plasiraju se zlonamerne dezinformacije sa ciljem da se naudi Srbiji i preduzećima njene Odbrambene industrije.

Naveo i da su "poslovni rezultati Odbrambene industrije Srbije u prvih šest meseci ove godine veći za 60 odsto nego za isti period prošle godine", te da se očekuje da 2024. bude rekordna po ostvarenim rezultatima i da "nivo novog ugovaranja bude više od milijardu dolara".

Gašić je rekao da će konačna odluka o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka uskoro biti doneta, kao i da se razmatra predlog da on traje 75 dana.

"Pre nego što Narodnoj skupštini bude upućen predlog o ukidanju suspenzije obaveznog služenja vojnog roka, javnost će biti upoznata sa detaljima modela za koji smo se opredelili. U potpunosti podržavam donošenje odluke o obaveznom vojnom roku i smatram da je to neophodni korak u izgradnji odbrambenih potencijala naše države i otpornosti društva za brojne bezbednosne izazove", rekao je Gašić.

Kako je naveo, "Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzeli su mere na pripremama", i ukoliko se donese odluka o obaveznom služenju vojnog roka, očekuju se prvi regruti sledeće godine.

(Beta, 14.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »