Rašić za RSE o zdravstvu i prosveti na Kosovu, Petković u saopštenju o antisrpskoj kampanji

Beta pre 3 dana

Ministar Vlade Kosova Nenad Rašić je danas izrazio uverenje da srpske institucije u zdravstvu i prosveti na Kosovu zasad nisu ugrožene eventualnim zatvaranjem, ali je rekao da kosovski Srbi ipak moraju "biti spremni za scenario koji se nama neće dopasti", što je iz Beograda ocenjeno kao "doprinos svakodnevnoj antisrpskoj kampanji".

Rašić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da "treba planirati opcije" jer se "ne postavlja pitanje da li će se desiti (ukidanje obrazovnih i zdravstvenih institucija po sistemu Srbije), nego kada će se desiti".

"Sve ono što nas je u zadnje vreme kao iznenadilo, sve što kao nismo znali, ili što je to Beograd krio od nas, ne znači da se neće desiti", kazao je Rašić, kosovski ministar za zajednice i povratak.

Objasnio je da će obrazovne i zdravstvene institucije u srpskim sredinama na Kosovu, koje se finansiraju iz budžeta Srbije i rade po srpskom sistemu, morati da se "inkorporiraju" u kosovski zakonodavni sistem "jer tako nešto predviđaju sporazumi iz Brisela", piše na sajtu RSE.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na tu ijavu odgovorio rekavši da je premijer Kosova) "Aljbin Kurti očigledno... Rašiću dao novi zadatak i namenio za prljave antisrpske poslove".

U saopštenju je naveo da je Rašić "kolovođa i megafon preko koga će Kurti da najavi upad u srpske bolnice i škole" i da "daje doprinos u svakodnevnoj antisrpskoj kampanji".

Petković je rekao da ta kampanja za cilj ima etnički čisto Kosovo, bez Srba, koje "Kurti želi da ostavi bez bolnica i škola, lekova i udžbenika i time izazove finalnu humanitarnu katastrofu".

"Rašić je direktni Kurtijev saučesnik u progonu i terorisanju Srba i biće odgovoran ukoliko i jednom srpskom detetu bude uskraćena zdravstvena zaštita i pravo na obrazovanje", naveo je šef Kancelarije.

Najavio je još snažniju podršku države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića srpkom narodu na Kosovu.

Prvim sporazumom iz Brisela 2013. je dogovoreno održavanje lokalnih izbora na severu, formiranje opština i drugih institucija po kosovskom sistemu, te formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koja bi regulisala funkcionisanje pojedinih srpskih institucija i njihovo finansiranje, podseća RSE.

Međutim, Kosovo je godinama odbijalo da formira Zajednicu, a Srbija da rasformira svoje paralelne institucije, navodi se u tekstu.

Početkom 2024. kosovske vlasti su ipak počele zatvaranje tih institucija uz obrazloženje da narušavaju ustavni poredak Kosova.

Te akcije su izazvale oštro protivljenje srpske zajednice i kritike međunarodne zajednice koja smatra da takvi "nekoordinisani" potezi mogu podići tenzije na terenu, navodi RSE.

(Beta, 14.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »