Jovanović: Rebalans budžeta pokazuje dubinu krize u Beogradu, sutra pred odbornicima

Beta pre 3 dana

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović ocenio je da rebalans budžeta Beograda, koji će biti pred odbornicima u ponedeljak, pokazuje dubinu krize u kojoj se nalazi prestonica.

Takođe, kako je naveo u pisanoj izjavi, taj rebalans "ne ukazuje ni na jedan sistemski način na koji bi se rešili problemi u glavnom gradu".

"Rupe u tekućem poslovanju Beograda, na koje smo ukazali već prilikom usvajanja prvog budžeta u julu, ogledaju se u daljem povećanju budžetskog deficita koji sada dostiže preko 7 milijardi dinara", istakao je Jovanović.

"Sem većeg zaduživanja", rekao je, "rupe u budžetu se krpe i kroz povećanje svih naknada, kao i većim zahvatom poreza na imovinu, koji sada iznosi preko 20 milijardi dinara" i dodao "to znači da će građani finansirati deficit kroz veće račune i poreze".

On je rekao da su "najveće stavke na strani troškova ponovo rashodi za zaposlene od 23,2 milijarde i sada već rekordna plaćanja prevoznicima od 39,84 milijarde dinara".

"To što se gradonačelnik hvalio novim autobusima privatnika koje ćemo mi građani platiti kroz budžet, znači manje sredstava za škole, domove zdravlja, vodovodnu, kanalizacionu i putnu mrežu", zaključio je Jovanović.

(Beta, 15.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »