Malići: Najodgovorniji za očajno stanje Srba na severu Kosova je Vučić

Beta pre 2 dana

Filozof i pisac sa Kosova Škeljzen Malići izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "najviše doprineo da se Srbi na severu Kosova dovedu do očajnog stanja, a da sada želi da se pokaže kao njihov spasilac tako što, kao vrhovni manipulator, želi da se oni vrate u institucije i pod hitno organizuju izbori".

"Kao da nije bio on taj koji im je naređivao da masovno napuste kosovske institucije, a zatim da listom bojkotuju izbore, koje bi u svakom slučaju ubedljivo dobili, čak i kad bi na te izbore izašlo deset odsto srpskih birača. Ali, njemu je više odgovaralo da se kosovska kriza produbi, a Srbi su mu bili zamorčad", rekao je Malići za list Danas.

On je kazao da je Vučićeva naredba Srbima u opštinama na severu da napuste kosovske institucije, a zatim i da bojkotuju lokalne izbore, otežala njihov položaj "jer su mnogi dobijali dvostruke plate, od Kosova i Srbije".

"Najavljena socijalna davanja, mislim, da su uglavnom samo pokušaj legalizacije plata koje su i do danas dobijali iz Srbije, samo što će sada plate u dinarima dobijati u ispostavama koje su otvorili blizu graničnih prelaza. Verujem da su mnogi Srbi u očajnom stanju, naročito je mladima došlo preko glave veoma dugo stanje nesigurnosti i napetosti, nejasna perspektiva šta ih čeka u neposrednoj i daljoj budućnosti", kazao je Malići.

On je ocenio da je vakuum u kojem žive Srbi na severu Kosova poslednjih godina, kada je Kosovska policija preuzela kontrolu na severu, bez zaštitnih mehanizama koji su bili predviđeni sporazumima postignutim u dijalogu, pobudio mnoge "da se privremeno ili trajno presele u Srbiju ili dalje, u druge zemlje".

(Beta, 16.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »